IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С изобилие от пари купувачите на имоти чакат продавачите да се огънат

Инвеститорите в бизнес имоти се надяват цените на активите да намалеят с 20% спрямо нивата им преди пандемията

12:50 | 20.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Нужно е време

Базираната в Ню Йорк Blackstone, която управлява активи на стойност 538 млрд. долара към края на март, „започва да вижда известно спасение“, казва президентът на компанията Джонатан Грей при представянето на резултатите на компанията миналия месец.

Същевременно Brookfield разполага с 60 млрд. долара, „които са готови да бъдат инвестирани в цял свят, когато възникнат благоприятни възможности“, обяви главният изпълнителен директор на компанията Брус Флат миналата седмица.

„Мислейки какво наистина е важно за нашия бизнес, това е ликвидността, ликвидността и пак ликвидността, точно в този ред“, написа той в писмо до акционерите.

Компаниите, които разполагат със средства за инвестиране, първо трябва да решат какво да правят с най-уязвимите си инвестиции през последно време. Blackstone съобщи миналия месец, че портфейлът й с имоти, който съставлява около 30% от управляваните от нея активи, е съсредоточен в „сектори, които показаха по-голяма устойчивост към сътресенията, причинени от COVID-19”.

Не всички инвестиции изглеждат печеливши. В края на февруари Blackstone обяви сделка за закупуване на портфейл от студентски общежития на стойност 6 млрд. долара във Великобритания, която е популярна дестинация за чуждестранни студенти.

Главоблъсканица

„Дали са мислели, когато са вложили пари в студентския бизнес?“, пита се Крис Григ, главен изпълнителен директор на British Land, един от най-големите собственици на бизнес имоти във Великобритания. „Все пак вероятно да“, допълва той.

Brookfield предизвика смут с инвестирането на 15 млрд. долара в търговски центрове през 2018 г. Сега, когато магазините за продажби на дребно са затворени, а все повече потребители пазаруват онлайн, компанията обяви неотдавна програма за ревитализиране на търговските площи на стойност 5 млрд. долара.

Докато пазаруването, придвижването с градския транспорт и пътуването се превърнат отново в обичайно ежедневие, инвеститорите трудно ще стигнат до съгласие за това колко струват моловете, хотелите, офисите и други имоти.

„Ще видим доказателство за това, когато пазарите започнат да се отварят отново и купувачи и продавачи стигнат до средно положение относно цените“, казва Лийхи. „Ще бъде асиметрично. Факторите ще бъдат различните сектори и географски области. Възстановяването няма да е еднакво“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Така е, банките имат купища пари (без да плащат за тях лихва), съответно са готови да ги дадат на real estate инвеститори и така до безкрай. Източникът на тези пари са Централните банки, те помпят и надуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
като е "изобилие от пари", защо купуват със заеми...а какви ще са условията по заемите след 1 година...ами след 5 ? а данъците и другите разходи за поддръжка какви ще са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Инвестиращ
преди 3 години
"Изобилието от пари" у купувачите не е ли натиск в обратната на желаната от тях посока на промяна на цените на имотите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Тендненциите са човек да притежава толкава колкото му е нужно и нищо повече от това което се превръща в бреме с разходите си по подръжка. КУПУВАНЕТО НА НЕДВИЖИМ ИМОТ С ЦЕЛ ВЛАГАНЕ НА СРЕДСТВА КОИТО В ДАДЕН МОМЕНТ ДА БЪДАТ РАЗВЪРЗАНИ в условията на един непредсказуем пазар е НЕРАЗУМНО. Затова и хората изчакват в КЕШОВИ ПОЗИЦИИ и блокират пазара на една стока от която НЕОБХОДИМОСТТА ще е все по малко нужна някому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още