IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter може да набере над 1 млрд. долара при IPO-то си

Социалната мрежа се надява да се превърне в публична компания преди Деня на благодарността

11:11 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Twitter може да набере над 1 млрд. долара при IPO-то си

Борсовият дебют на Twitter вероятно няма да се забави дълго. След като по-рано през септември стана ясно, че компанията е подала документи за първично публично предлагане, вчера от социалната мрежа споделиха и надеждите си да осъществят прехода към публична компания възможно най-скоро - преди Деня на благодарността.

Американският празник се чества всяка година на четвъртия четвъртък от ноември. Това означава, че Twitter се надява да се превърне в публична компания преди 28-ми ноември.

При това, според изчисленията на експертите, този ход ще внесе в касите на Twitter поне 1 млрд. долара, а според сведенията вече дори са започнати преговори с редица известни финансови институции. Пазарната капитализация на социалната мрежа се оценява на между 10 и 15 млрд. долара.

Според последните известни сведения Twitter има над 200 млн. потребители, които пращат всеки ден над 400 млн. постинга. И само преди няколко дни социалната мрежа се подсили чрез придобиването за 350 млн. долара на Mopub, която помага на рекламодателите да се съсредоточат върху конкретни категории потребители в реално време, като същевременно ръководи и оптимизира рекламите за различни мобилни приложения. Анализатори отчитат, че ходът ще позволи на Twitter за първи път да разпростре влиянието си отвъд собствените си ресурси.  

В момента Twitter води преговори с нови банки за осъществяване на IPO-то. Според Ройтерс преговорите се водят лично от финансовия директор Майк Гупта. Според запознати с преговорния процес Goldman Sachs ще е главният поемател, а Morgan Stanley, JPMorgan Chase и Bank of America също ще помагат.

В момента се обсъжда размерът на таксите, които банките ще получат за дейността. Обикновено финансовите организации получават по около 7% от общите приходи от цялото IPO. Ако става дума за голямо предлагане обаче често има отстъпки, а банките са готови да предоставят такива, защото самото им участие в процеса е въпрос на имидж и гаранция за последващи поръчки. Така например при IPO-то на Facebook банките получиха 1,1 на сто от приходите.

Ако наистина пазарната капитализация на Twitter е 15 млрд. долара, а концернът пусне на борсата дял от 10% и таксите за банките са между 4 и 5%, то банките ще получат общо 60 до 70 млн. долара. При оцененото на 16 млрд. долара IPO на Facebook таксите за банките бяха в размер на 176 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още