IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter приема условията на Анкара?

Компанията е готова да закрива линкове в платформата си след съдебно решение, както и да плаща данъци в страната

14:19 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Twitter приема условията на Анкара?

Вицепрезидентът на Twitter Колин Кроуел и представители на компанията са имали среща с отговорни служители от турския министерски съвет, информира вестник Sabah, цитиран от БТА.

Срещата се е провела в Анкара и е била последвана от разговори в Съвета по информационни технологии и в Дирекцията по телекомуникации на Турция. По време на срещите от американската компания са приели исканията на южната ни съседка и са обещали да спазват решенията на турските съдилища.

Посещението се случва на фона на обвиненията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който твърди, че ръководството на платформата за микроблогинг укрива данъци. Той отправи обвинението, след като през последните месеци Twitter бе използвана за разпространение на записи и телефонни разговори, уличаващи негови приближени в корупция.

Представителите на министерския съвет са изтъкнали, че най-сериозният проблем е борбата с виртуалните престъпления, извършвани чрез Twitter и са отбелязали, че инкриминираните профили не са били закрити.

Представителите на американската компания обещали да закрият всички линкове, за които настоява турското правосъдие, но след съдебно решение. Те са посочили, че защитават свободата на словото, но са уверили, че са чувствителни по въпроса за престъпленията. 

Делегацията на Twitter е разговаряла в понеделник и с председателя на Съвета по информационни технологии Тайфун Аджарер. Преди срещата Аджарер е заявил, че има близо 100 решения на турски съдилища, които компанията не е изпълнила. Той е посочил, че ще поиска компанията да приложи в кратък срок съдебните решения, особено тези в отговор на жалби на граждани. След срещата, продължила четири часа, Аджарер е отбелязал, че тя е преминала позитивно.

Според представителите на Twitter в основата на проблемите с Турция стои липсата на комуникация. Те са предложили създаване на съвместен механизъм за комуникация и турската страна е приела предложението. Решено е механизмът да бъде създаден между Twitter и Съвета за информационни технологии.

Турските представители са заявили, че най-ефективният метод за комуникация е компанията да открие свой офис в Труция. Американците обаче смятат, че това не е необходимо, особено, ако бъде създаден механизъм за комуникация.  Те са отбелязали, че Facebook няма офис в Турция, а достъпът до него е открит, докато Youtube има офис, но достъпът до платформата е забранен.

Освен това от социалната мрежа са обещали да започнат да плащат данъци в Турция, но са отбелязали, че това ще отнеме време. Турското правителство изчислява, че Twitter генерира годишно 35 млн. долара приходи от реклами в страната, без да плаща никакви данъци, допълва Ройтерс. 

През март Турция блокира достъпа до мрежата, а решението беше посрещнато от вълна от недоволство срещу ограничаването на свободата на словото. Ердоган се закани преди това, че ще "изкорени" социалната мрежа, защото била предубедена и се използвала за очерняне на правителството. Още в началото на март Ердоган заяви, че ще вземе мерки срещу YouTube и Facebook.

В началото на април обаче Конституционният съд на Турция нареди да бъде отменена забраната за достъпа на турските потребители до Twitter. Малко по-късно достъпът бе възстановен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още