IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google & Co критикуват Ердоган за интернет блокадата

Анкара се опитва да засили преградата пред интернет достъпа до социалните медии

11:26 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

Турция затяга интернет блокадата си. Американски корпорации, сред които и гиганта Google, властите в страната манипулират систематично интернет сървърите и по този начин заключват онези вратички, с които гражданите биха могли да заобикалят забраната за достъп до Twitter и Youtube.

Американски интернет компании като Google и OpenDNS силно разкритикуваха турското правителство. Според тях Турция затапва системно онези вратички, с които през последните дни турски граждани са заобикаляли забраната за достъп до социалните медии.

Така например турските телеком доставчици умишлено са прихващали потребителските заявки към т.нар  Domain-Name-System-Server на Google, Level3 Communications и OpenDNS, твърдят трите компании. Подобните сървъри действат като вид интернет адресна книга, която трансформира мрежовите адреси в цифрови кодове и след това се свързва със съответните целеви компютри.

Този ход отнема на турските интернет потребители единственият популярен начин да се заобиколи наскоро влязлата в сила забрана за достъп до Twitter и Youtube. Първоначално според експерти правителството е инструктирало операторите в страната да използват собствените си сървъри за манипулиране на исканията на клиентите: всеки път, когато даден клиент иска да се свърже чрез турски сървър с мрежовия адрес Twitter.com, той стига до нов сайт със съобщение, че Twitter е блокиран.

Много граждани след това преминаха към именни сървъри на Google, Level3, OpenDNS и др. Те прекарват исканията за отваряне на Twitter.com към правилния сайт. Потребителите просто е трябвало да променят няколко неща в мрежовите настройки на своя компютър, за да се свързват към сървърите в САЩ, като по този начин избягват блокадата.

Според изследователската фирма Renesys много заявки за достъп се правели чрез полудържавния доставчик Turk Telekomunikasyon. Бившият монопол в момента прикривал своите компютри като сървъри на американски корпорации и можел да отклонява или блокира заявки от потребителите на интернет без тяхното знание.

Подобно „отвличане" на интернет заявките „се случва, но обикновено се използва от кибер престъпници, за да се докара някой потребител до фалшив сайт", казва Зейнеп Туфекчи, преподавателка по информатика от Университета на Северна Каролина, цитирана от WSJ. Тя описва метода за систематично отклоняване на заявките в Турция като „доста екстремен".

Засегнатите американски компании не могат да направят много срещу прихващането, защото заявките на гражданите за свързване към сървърите на Google и другите компании въобще не стигат до целта, смятат интернет експерти. „За съжаление не можем да контролираме политиката за маршрутизация в рамките на чуждестранна мрежа", казва Дейл Дрю, старши съветник по сигурността в концерна Level 3.

„Представете си, че някой е заменил телефонния ви указател с друг, който изглежда почти по същия начин, с изключение на това, че при някои контакти има сгрешен телефонен номер. Това в общи линии се случва и сега: турските интернет доставчици са създали сървъри, които са преоблечени като услугата на Google", пояснява Google в интернет постинг.

Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още