IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е платил само 4327 лири данъци във Великобритания

Новината отново провокира критики срещу практиките за укриване на данъци на редица компании

18:09 | 11.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook е една от най-големите корпорации в света, с устойчив растеж от над десетилетие и 362 служители само в Обединеното кралство, коментира Daily Mail.

Въпреки това обаче Facebook е платил само скромните 4327 лири (5838 евро) за корпоративни данъци в Кралството – почти с 1000 лири по-малко отколкото средностатистическия британски работник.

Отчетите подадени вчера от компанията показват, че тя оперира със загуба от 28,5 млн. лири, успявайки ефективно да заобиколи плащането на огромна данъчна сметка.

За да се случи това, компанията е раздала акции за 35,4 млн. лири на британския си екип, с което е увеличила средното заплащане на всеки служител до около 200 000 лири.

Според Sunday Times компанията насочва печалбата си от Великобритания към международната си централа в Ирландия, която след това я изпраща на друга организация, регистрирана на Каймановите острови.

Миналата година компанията-майка Facebook срещна сериозни критики, след като разкри, че е платила само 1,8 млн. лири данъци в Ирландия по световните си продажби за над 2,3 млрд. лири.

Лейбъристкият депутат и председател на комисията по общи публични сметки Маргарет Ходж заяви, че Facebook все още „отказва да се вслуша в гласа на общественото мнение“.

Тя добави, че социалната мрежа явно „използва сложни корпоративни структури и изкуствени механизми с единствена цел да укрие данъци“.

Ходж добавя: „Трябва да заемем твърда позиция, за да се справим с това поведение и Обединеното кралство трябва да поведе по пътя към решаването на проблема“.

Използването на данъчни вратички от мултинационални компании с цел избягване плащането на данъци се превърна в основен  проблем през последните години.

Google, Apple и Facebook са сред компаниите, критикувани за плащането на малки или никакви данъци, макар това да е в границите на закона.

Един от високопоставените представители на ОИСР обаче, Паскал Сен-Аман, наскоро обяви, че ще бъде представен рядък доклад за преструктуриране на системата.

Очаква се докладът на организацията да представи начини за преодоляване на много техники, използвани от големи компании за намаляване на световните им данъчни сметки.

Те вероятно ще включват мерки върху правилата, които компаниите използват, за да насочват пари извън Обединеното кралство към страни с ниски данъчни юрисдикции като Люксембург, Ирландия и Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Написаното по отношение на ТТИП може много явно да се илюстрира с тази статия. Големите корпорации с елементарни схеми: конвертиране на доходност в акции ( Бел. данъчното законодателство в различните държави твърде интерпретативно тълкува понятието ,,доход" , като по странни причини избягва да смята за доход придобитите активи и увеличеното благосъстояние с и посредством ценни книги - акции, облигации..); мнимо представителство ( Бел. за дейност, при която се изисква дееспособност по местното законодателство - Uber, Booking.com,AirBNb, галиралите гръцки банки); фиктивният оборот при вътрешнообщностните придобивания по вътрешнообщностното законодателство. ( в българския ТЗ също е допустимо) успяват да избегнат данъчно облагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още