IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг защити проекта си Internet.org

Основателят на Facebook търси начини за завладяване на индийския пазар

17:59 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Индийският премиер Наренда Моди и Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийският премиер Наренда Моди и Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг защити усилията на компанията си за разширяване на достъпа до интернет в развиващия се свят, предаде AFP.

Зукърбърг е на посещение в Индия за втори път през тази година. 

Безплатната платформа на компанията предлага базов достъп до интернет през устройства с операционна система Android. Тя бе пусната в 24 страни и има 15 милиона потребители, предимно в Азия и Африка.

По думите на Зукърбърг това може да помогне за изкореняването на бедността в Индия, като се осигурява информация на бедните и се подпомага развитието на икономиката. 

Платформата, първоначално известна като Internet.org, а после преименувана на Free Basics, бе разработена в сътрудничество с други технологични компании и предизвика смесени отзиви сред правителствата и анализаторите. Мнозина я критикуват за липсата на прозрачност за това как е избирана информацията за сайта и даване на предимство на услугите на социалната мрежа пред тези на конкурентите му.

За пореден път сега Зукърбърг отхвърля критиките, като пояснява, че ограничаването на съдържанието се налага, тъй като не е възможно да се предложи всичко в интернет безплатно. 

„На 100% подкрепяме мрежовата неутралност и лобираме за нея по света (...), но същевременно трябва да продължим усилията за увеличаване на достъпа“, казва Зукърбърг.

В Индия има около 300 милиона интернет потребители, като 130 милиона от тях използват Facebook и правят от страната втория по големина потребител на социалната мрежа след САЩ. Въпреки това обаче има сериозна възможност за растеж - 1 милиард индийци са без достъп до интернет. През миналия месец Зукърбърг бе домакин на индийския премиер Нарендра Моди в Силициевата долина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още