IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висшият съд в Австрия ще реши дали да се заведе колективно дело срещу Facebook

Става дума за групов иск за опазването на личните данни на потребителите на социалната мрежа

13:43 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Опитите на австрийския студент Макс Шремс да заведе колективно дело срещу Facebook във връзка с нейната политика за поверителност на данните ще отведат случая до Върховния съд на Австрия, който ще реши дали подобни колективни действия са разрешени, предава Ройтерс.

Студентът по право иска всеки от засегнатите от политиката на социалната мрежа да получи 500 евро за щетите, които са му нанесени, като повече от 25 000 души са се включили досега в подписката му.

Това е поредното предизвикателство, с което американска технологична фирма се сблъсква в Европа по повод опазването на личната информация на потребителите.

Под въпрос е дали тези искове могат да бъдат обединени в един в австрийските съдилища. Апелативният съд позволи на Шремс да подаде личен иск, но не позволи подаването на колективен, заведен от неговата група „Европа срещу Facebook”.

"За съда няма да има много голям смисъл да бъдат заведени хиляди отделни съдебни дела, което все още можем да направим, ако не ни позволят колективен иск“, коментира Шремс. "Ето защо смятаме, че групов иск е не само нещо легално, но е и единственият разумен начин да се справим с хилядите идентични нарушения на неприкосновеността на данните от Facebook”.

Социалната мрежа, чиято международна централа се намира в Ирландия, отрича обвиненията и се опита да саботира подаването на колективния иск.

Миналия месец Висшият съд в Ирландия нареди да се извърши разследване на прехвърлянето на данни на хора от Европейския съюз към САЩ, за да се увери, че информацията е правилно защитена от шпионаж от страна на американските власти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още