IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опазват ли американските компании правилно данните на гражданите на ЕС?

Австрийски студент заведе дело, оспорващо важно споразумение за защитата на личните данни

14:22 | 25.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австрийски студент може да накара компании като Facebook да преосмислят бизнеса си в Европа, след като оспорва пред най-висшия съд на Европейския съюз (ЕС) начина, по който американските технологични групи използват личните данни, пише Financial Times.

По време на изслушването в Съда на Европейския съюз 27-годишният австрийски студент по право Макс Шремс обжалва споразумение, което позволява на американски компании като Facebook да съхраняват данни за жителите на Европейския съюз в САЩ.

Компаниите от Силициевата долина предупреждават, че промените в споразумението могат да създадат „балканизиран“ интернет - такъв, който е фрагментиран на национални и регионални линии. Те твърдят, че ако споразумението бъде премахнато или бъде много променено, повече от 4000 компании, от Google до Amazon, ще трябва да въведат скъпи паралелни системи за съхраняване на данни в рамките на ЕС.

Адвокатите от Европейската комисия, която следи за спазване на споразумението, заявиха пред съда в Люксембург, че в текста не се споменава, че САЩ „като цяло осигурява адекватно ниво на защита“ на европейските граждани. Съдът ще обяви решението си по случая по-късно тази година.

Шремс първоначално се оплака на ирландския орган, отговарящ за защита на данните, че Facebook, която има базиран в Ирландия бизнес, е пренебрегнала правилата за поверителност. Властите отхвърлиха жалбата му, което доведе до съдебна битка, а миналата година съдията отнесе случая до съда в Люксембург.

Младият мъж твърди, че европейските граждани не са адекватно защитени в САЩ и споразумението дава на американските компании конкурентно предимство пред европейските фирми. По думите на Шремс споразумението е критикувано от 15 години, тъй като не предоставя еднакво ниво на защита.

Случаят е поредният пример за проблемите, свързани с това как дейността на американските технологични компании е регулирана в ЕС. Европейските регулатори обвиниха компании като Google за злоупотреба с господстващо положение на пазара, включително и за това как съхранява потребителските данни. В отговор по-рано тази година американският държавен глава Барак Обама обвини ЕС в протекционизъм.

Всичко това се случва, след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри, че американските разузнавателни служби са извършвали шпионаж и имат лесен достъп до личните данни, съхранявани от компании като Facebook и Google. И двете фирми отрекоха това да е вярно.

Европейската комисия е в процес на предоговаряне на спорното споразумение със САЩ. Тя е подложена на натиск от страна на Европейския парламент, за да увеличи защитата на европейските граждани, но и да гарантира, че новото споразумение няма да ограничи трансграничната електронна търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още