IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава атаките срещу западните технологични компании

Поднебесната империя ясно показа, че разчита повече на местните производители на иновативни продукти

13:43 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай премахна част от водещите технологични марки от своите списъци с продукти, одобрени за закупуване от държавата, и добави хиляди местни продукти. Според мнозина това е отговор на разкритията за мащабното кибер наблюдение от страна на Запада, предава Ройтерс.

Други твърдят, че става дума за протекционистки импулс, който цели да предпази китайската технологична индустрия от конкуренцията.

Основната жертва е американският производител на мрежово оборудване Cisco Systems, който през 2012 г. имаше 60 продукта, включени в списъка с държавни поръчки, но в края на 2014 г. се оказа без нито един.

Производителят на смартфони и компютри Apple също се оказа с по-малък брой продукти, както Intel и фирмата за сървърен софтуер Citrix Systems.

Броят на продуктите в списъка, който покрива обичайните разходи на главните министерства, се е увеличил с повече от 2 000 през последните две години и вече включва малко под 5 000 продукта. Но увеличението се дължи почти изцяло на местните производители.

Броят на одобрените чуждестранни високотехнологични марки е спаднал с една трета, а по-малко от половината от тези, които предлагат продукти, свързани с киберсигурността са успели да запазят позициите си в списъка.

Служител на агенцията за обществените поръчки заяви, че има много причини местните производители да са по-предпочитани, включително, че те предлагат продукти за сигурност с повече гаранции, отколкото презокеанските им конкуренти

Реакцията на Китай е свързана с разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, които показват, че е извършван държавен шпионаж.

Киберсигурността е ключов проблем в отношенията между Китай и САЩ, защото страните се обвиняват взаимно в злоупотреби. Миналия месец американски технологични групи написаха оплакване до китайските власти, в което посочват недоволството си от новите разпоредби, свързани с киберсигурността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още