IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландски регулатор разследва жалба срещу Facebook

Възможно е американски шпиони да са получили достъп до личната информация на потребители на социалната мрежа

19:16 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландия ще разследва жалба, според която американски шпиони може да са получили достъп до личната информация на потребители на Facebook, след като Съдът на Европейските общности обяви за невалиден трансатлантическия пакт, който позволи свободното движение на такива данни преди 15 години, пише Bloomberg.

Комисията за защита на данните в Ирландия се съгласи да разследва иска на австрийския студент по право Макс Шремс след решението на съда от 6 октомври, обяви адвокатът Пол Антъни Макдермот в съда в Дъблин.

Ирландският регулатор първоначално отказа да разгледа иска, който предизвика съдебно дело в Европейския съюз, довело до забраната на споразумението Safe Harbor, сключено между ЕС и САЩ през 2000 г.

Първоначалното решение „трябва да отпадне“, а ирланският регулатор „трябва да разследва“, посочва Макдермот. По думите му разследването няма да бъде забавено.

Съдът на Европейските общности в Люксембург се фокусира върху валидността на споразумението с оглед на разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън за шпионажа от страна на американското правителство и събирането на информация.

Миналата година ирландски съдия попита висшия съд на ЕС за решение по ключовите точки в случая на Шремс, търсейки насока дали споразумението Safe Harbor все още защитава неприкосновеността на личния живот и дали националните регулатори имат правомощията да спрат незаконните потоци от данни от ЕС към САЩ.

Адвокатът на Facebook Роса Фанинг заяви в съда, че дейността на компанията напълно отговаря на законите в Ирландия и ЕС, като ще се включи в разследването на ирландския регулатор.

"Facebook никога не е била част от каквато и да било програма за предоставяне на директен достъп на правителството на САЩ до нашите сървъри“, обявиха в отделен имейл от социалната мрежа.

Случаят съвпада със съдебен спор във Виена, където Шремс инициира подаването на групов иск срещу Facebook, обвинявайки компанията, че е нарушила европейските правила за опазване на данните, съгласявайки с с програма на NSA – Prism, в рамките на която компаниите предоставят данни на правителствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още