IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Snap достигнаха ново дъно

Компанията понесе двоен удар – изтичане на период за блокиране на продажби и невъзможност за приемане в S&P 500

09:15 | 02.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Snap се обезцениха с още 4% и затвориха сесията във вторник на рекордно ниска цена от 13,10 долара за брой - но не само заради изтичането на срок, който позволи на някои вътрешни лица да продадат най-накрая акции.

Snap се сблъска с друг опустошителен удар, след като стана ясно, че компанията няма как да влезе в индекса S&P 500. Начинът, по който Snap е разделил своите класове акции, го е направил недопустим съгласно новите правила, които гласят, че "S&P Composite 1500 и неговите компонентни индекси няма да добавят компании с множество структури на акции". Също така акциите няма да бъдат допустими за британския индекс FTSE Russell, тъй като публичните инвеститори на Snap нямат право на глас.

Това е лоша новина за Snap, защото много хора инвестират в общи индекси вместо в отделни компоненти. „Това може да е сравнително голям източник на търсене за някои от тези компании", каза Сам Ангъс, партньор във Fenwick & West, цитиран от TechCrunch. 

Последното нещо, от което Snap се нуждае в момента, са лоши новини. След ценообразуването по време на IPO-то при цена от 17 долара за акция в началото на март и началната еуфория на фондовия пазар се наблюдава рязък спад. Във вторник акциите на Snap затвориха сесията на цена, която беше по-ниска от половината от тези 27,09 долара, на които станахме свидетели на 3 март.

Snap отчете разочароващи резултати за първото тримесечие, така че има допълнителен натиск за по-добро представяне, когато се отчете за второто тримесечие през следващата седмица. Освен това много служители няма да имат право да продават акции до края на този месец при следващото изтичане на новия период на блокиране. Ако достатъчно от тях упражняват своите възможности за продажба, това би натежало допълнително над акциите.

Но някои анализатори смятат, че опасенията от изтичанията на тези срокове са преувеличени и че много от служителите няма да продават акции. 

Големият въпрос за Snap е дали ще може да поддържа растежа на потребителите. Instagram копира неговата функция "stories" през миналата година, което изглеждаше като голям удар за услугата.

И все пак Snap се оказа иновативна и може да продължи да прави иновации. От изчезването на съобщенията до stories и очилата за добавена реалност - компанията продължава да има нови идеи. Може би Snap работи върху идея, която ще се превърне в следващото „голямо нещо“...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още