IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook e дал специален достъп до потребителски данни на трети страни

Отговорите в документ от 747 страници до Конгреса противоречат на предишни твърдения, че от 2015 г. мрежата е ограничила достъпа

08:46 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Facebook е предоставил документа на Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите на САЩ в отговор на стотици въпроси от комисията, чиито членове разпитваха главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на показанията му през април.

Комисията заяви на своя уебсайт, че е получила отговорите малко преди полунощ в петък; крайният срок за отговорите беше краят на работния ден в петък.

Това е вторият опит на Facebook да отговори на запитванията на Конгреса. През юни социалната мрежа изпрати 450 страници с отговори на два комисии на Сената, отклонявайки някои въпроси за влиянието и пазарната мощ, като същевременно предложи подробности за информацията, която събира за потребителите.

Но начинът, по който Facebook обработва и третира потребителските данни, е подложен на разследвания и натиск от март, когато се появиха разкритията, че компанията за политически анализ Cambridge Analytica, която е помагала на кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп, е купила данни за 87 милиона потребители без тяхното съгласие.

В последвалите изслушвания депутатите попитаха Зукърбърг дали Facebook е в нарушение на споразумение, което компанията е сключила през 2012 г. с Федералната търговска комисия, съгласно което от дружеството се изисква да дава на своите потребители ясно и видно предупреждение и да получава тяхното изрично съгласие, преди да споделя информация извън техните настройки за поверителност. Facebook заяви в документа, че не е нарушила споразумението с Федералната търговска комисия.

Facebook обаче индикира, че изпитва трудност да възстанови напълно това, което се случива с информацията за потребителите. „Възможно е да не сме успели да идентифицираме някои изключения", пояснява Facebook в документа за компаниите, които имат достъп до информация за приятелите на потребителите след 2015 г.

Много от разработчиците на приложения, които са получавали необичайно големи количества данни, са вече извън бизнеса, твърдят разработчици и бивши служители на Facebook. В някои случаи компанията твърди, че разработчиците, с които Facebook се е свързала, не са отговорили на исканията за допълнителна информация.

Социалната мрежа съобщи също в документа от петък, че е споделяла информация за своите потребители с 52 производители на хардуер и софтуер, включително сголеми американски компании като Amazon.com Inc., Apple Inc. и Microsoft Corp., както и някои китайски фирми като Huawei Technologies Co. и Alibaba Group Holding Ltd. Четиридесет компании продължават да имат достъп до информация за потребителите на Facebook, се казва в документа.

Тези партньорства „не включват обмен на данни с партньорите за техните независими цели", заяви в изявление от неделя Арчибон.

Говорител на Facebook заяви, че компанията е предоставила достъп на тези производители на устройства и софтуер, след като потребителите са влезли в приложението на Facebook. Според документа Facebook е позволил този достъп, за да може тези компании да създават версии на Facebook за устройствата си, да предоставят "хъбове", където потребителите да могат да виждат известия от Facebook, и да позволяват на потребителите да синхронизират контакти и снимки от Facebook на устройствата си и да изпращат известия на потребителите на социалната мрежа чрез текстови съобщения.

"Тези интеграции са създадени от нашите партньори, за нашите потребители, но бяха одобрени от Facebook", казва социалната мрежа в документа.

Facebook е прекратила този достъп до данни на 38 от компаниите от списъка. Седем компании обаче продължават да имат този достъп до юли, а три компании - включително Apple, Amazon и приложението Tobi - имат споразумения с Facebook да продължат да имат достъп до тези данни и след октомври, става ясно от документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още