fallback

Facebook и Twiiter заключиха акаунтите на Тръмп след спорно видео

Във видеото държавният глава се обръща към щурмувалите Капитолия

10:02 | 07.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Twitter и Facebook обявиха, че са заключили акаунта на президента Доналд Тръмп, след като е продължил да споделя неверни твърдения за резултатите от американските президентски избори през 2020 г., пише CNBC.

Twitter обясни, че ще заключи профила за 12 часа, след като премахне проблемните туитове. В допълнение към това компанията предупреждава, че ако Тръмп продължи да нарушава правилата на компанията това „може да доведе до постоянно спиране на акаунта @realDonaldTrump“.

Facebook посочи, че ще спре профила на Тръмп за 24 часа, като за този период той няма да може да публикува нищо в услугата. Instagram, която е собственост на Facebook, също заключи акаунта му.

„Установихме две нарушения на политиките от страна на страницата на Доналд Тръмп, което ще доведе до 24-часово блокиране на функцията, а това значи, че той ще загуби възможността да публикува в платформата през това време“, разкри Facebook в изявлението си.

Twitter е свалил три туита на Тръмп, благодарение на което те вече не са видими за потребителите. Това е първият път, в който компанията премахва туитове на настоящия държавен глава по причини, различни от нарушаване на авторски права, потвърди компанията.

Сред свалените туитове попада видео на Тръмп, в което той се обръща към своите привърженици, които щурмуваха Капитолия. В записаното изявление Тръмп невярно твърди, че изборите са „били откраднати“, преди да призове хората да се приберат у дома.

Видеото е свалено и от Facebook, и YouTube.

„Това е извънредна ситуация и ние предприемаме подходящи спешни мерки, включително за премахване на видеоклипа на президента Тръмп“, заяви вицепрезидентът на Facebook Гай Росън в туит. „Премахнахме го, защото вярваме, че не намалява, а допринася за риска от продължаващо насилие“.

В сряда вечерта Facebook обяви, че ще предприеме и още няколко допълнителни действия. Сред тях попадат търсенето и премахването на съдържание, което подкрепя и включва хвалебствия за случилото се в Капитолия, призивите за носене на оръжия на места в цялата страна, снимки или видеа от щурмувалите снощи, призиви за допълнителни протести и всякакви опити за организиране с цел повече насилие в следващите дни.

Facebook разкри, че ще обнови надписа, който поставя на съдържание, което се опитва да убеди, че е повлияно на изборните резултати.

YouTube заяви, че е премахнала видеото, защото е нарушило политиките за разпространение на невярна информация, че е имало измами, които са променили резултата на изборите през 2020 г.  Въпреки това платформата ще позволи копия на видеото „ако бъдат качени с допълнителен контекст и достатъчна образователна, документална, научна или художествена стойност“.

Първоначално Twitter постави рестрикции на туитовете на Тръмп, съдържащи записаното изявление, преди по-късно да ги премахне напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още