IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия*

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете

22:04 | 06.01.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Graeme Sloan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Стотици привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, успявайки да пробият полицейската блокада. Много от тях вече се разхождат из коридорите на сградата, седалище Конгреса на САЩ, съобщават световните медии.

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете. 

Демонстрациите пламнаха, когато законодателите се срещнаха, за да удостоверят официално победата на Байдън над Тръмп на изборите на 3 ноември.

Заседанието на Конгреса, на което трябваше да се дискутират възраженията на Тръмп срещу победата на Байдън, внесени от републикански поддръжници на президента, беше прекъснато заради безредиците.

Полицията е взела допълнителни мерки за овладяване на положението, включително и използването на лютив спрей. Жена е в критично състояние, след като е била простреляна в гърдите от полицията, посочват източници, които се намират на мястото на събитието. Все още остават неясно обстоятелствата около стрелбата.

4 4

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Видео показва, че привърженици на Тръмп преминават през Залата на статуите. От полицията призовават за включването на други правоприлагащи органи за съдействие.

Редица протестиращи правят опити да се изкачат по стените на сградата и да достигнат до прозорците.

Заради хаоса около Капитолия кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви вечерен час в рамките на града.

След като протестиращите нахлуха в Капитолия, Тръмп призова своите поддръжници в Twitter да „подкрепят нашата полиция в Капитолия и правоприлагащите органи“ и „да действат мирно“.

1 1

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Според CNN вицепрезидентът Майк Пенс е бил евакуиран от Капитолия, още докато протестиращите са си проправяли път към сградата.

Тръмп заяви, че никога няма да признае поражение от Байдън и подкани - безрезултатно - вицепрезидента Пенс да спре процедурата за утвърждаване на Байдън.

Социалните онлайн платформи са бомбардирани от призиви на потребители да блокират акаунтите на Тръмп заради подклаждането на бунтовете на Капитолийския хълм.

Лигата против поругаването (ADL) излезе с изявление, в което обвинява Тръмп в насърчаване на безредиците и в подкрепа на насилието.

"Президентът Тръмп има отговорността да изиска прекратяване на насилието и вълненията, които той предизвика. Кампанията му за дезинформация е реална опасност за нашата демокрация", заяви главният изпълнителен директор на ADL Джонатан Грийнблат. "Но докато това се случи, социалните медии трябва да блокират акаунтите му възможно най-скоро, както биха направили спрямо всеки друг, който защитава дезинформацията и насърчава насилието. Време е".

От друга страна Никол Хана-Джоунс, репортер от New York Times задава въпроса: „Защо на Тръмп все още му е позволено да пише в Twitter“?

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър и говорителят на Камарата на представилите Нанси Пелоси направиха съвместно изявление, в което призовават Доналд Тръмп да поиска от протестиращите да се оттеглят незабавно.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

2 2

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката".

3 3

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

В същото време лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, също по-рано, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Протестиращите защитават твърденията на Тръмп, че изборите през ноември са станали жертва на измама, като подкрепят призива на държавния глава Конгресът и Майк Пенс да блокират обявяването на победа за Джо Байдън.

*Информацията е актуална към 23:07 ч. българско време.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
абе дееебил, ти не разбра ли че разследване зада докажеш че си невинен НЕ се прави, невинен си по презумпция...Ако е имало фалшификации тръмп трябва да го докаже това, а не обратното. феновете на рижия плъх до един сте функционални и обикновени глуупации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Пробвай първо с републиканците, които също вече масово загърбиха Тръмп, особено след като вече им струва и мнозинството в Сената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Щом някой е решил, че вместо да се пенсионира и да си гледа голфа е по-добре да го влачат по съдилищата с не малък шанс да го пратят зад решетките, не съм аз този, който ще тръгне да го разубеждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Крас - Тръмп може да е предаден от всички, но не и от американският народ, който няма да се примири с тая гавра с демокрацията. Все по-очевидно става, че изборите са били фалшифицирани - и то именно благодарение на пасивността на "демократите". Единственият начин да се тушира напрежението е очевиден - "сенатори и конгресмени "демократи" да се съгласят да се направи открито и независимо разследване на изборите и публичен процес, в който Тръмп и екипът му да предоставят своите доводи. Щом изборите са били "честни" както твърдят "демократите", разследването и процесът ще потвърдят това - после ако щат да съдят Тръмп за опит за преврат и да го вкарат в затвора до живот.Въпросът е - ЗАЩО "ДЕМОКРАТИТЕ" ОТКАЗВАТ ДА ПРИЕМАТ ТОЯ ОЧЕВИДНО ЕДИНСТВЕН ВАРИАНТ ЗА ДЕЙСТВИЕ В ИМЕТО НА ОПАЗВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И ДЕМОКРАЦИЯТА? Трябва ли да обяснявам, или се сещате сами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
След 8 години управление на макрсист-демократите Китай ще бъде новият световен лидер... Логично е да очакваме спад на $ и срив на акциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
Божидар Божанов, ИТ специалист:Хаосът в конгреса в САЩ е с цел да отклони вниманието от леденото хоро.Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването:Тръмп изтрещя. Ще докаже две неща: 1. Силата на американската демокрация. 2. Правилно не е бил избран за втори мандат.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 3 години
истинско финале на едно 4 годишно цирково представление. :) струва ми се че тая изцепка няма да му простят тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 3 години
ТРЪМП БЕ ПРЕДАДЕН ОТ ВСИЧКИ В Т. Ч. И ОТ МАЙК ПЕНС. ПРОВАЛА МУ Е НЕИЗБЕЖЕН. За съжаление Тръмп превърна АМЕРИКА в придатък на ИЗРАЕЛ. Предстои промяна на курса на САЩ към Иран и Китай. Включването на ИРАН и ВЕНЕЦУЕЛА в пазара на горивата ще доведе до тяхното поевтиняване и съответно до ПОСКЪПВАНЕ на ДОЛАРА. Промяната в България е НЕИЗБЕЖНА. На Борисов ще му е трудно да оцелее. Неговата алтернатива е РАДЕВ със сглобено от КОБУРГГОТСКИ и ПАСИ служебно правителство. Промяната у нас ще бъде съпроводена и с това, че ще попаднем под ударите на СОРОС и компанията от ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО. ПРЕДСТОЯТ СЕРИОЗНИ ПРОМЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 3 години
По-добре Ейбрамсите да дойдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Тия жандармерия нямат ли? Да им пратим малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още