fallback

Всички услуги на Facebook са недостъпни

Засегнати са едноименната социална мрежа, Instagram, Messenger, WhatsApp и Oculus VR

19:35 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Точно в момента, в който мениджърът на Facebook Антигона Дейвис на беше на живо в известната бизнес телевизия CNBC, защитавайки политиките на компанията и нейното обяснение на изследователските данни, предполагащи, че Instagram е вреден за тийнейджърите, неговата мрежа от услуги изведнъж излезе офлайн. В Twitter изпълнителният директор на Facebook по комуникациите Анди Стоун казва: „Наясно сме, че някои хора имат проблеми с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим за възможно най -бързото нормализиране на нещата и се извиняваме за причиненото неудобство“.

Анализ на сайта  Down Detector (който следи за сривове на редица онлайн услуги) разкрива, че проблемът е глобален. Въпреки че не е ясно защо услугите са недостъпни за толкова много хора, преглед в DNS записите показва, че подобно на прекъсването на Slack от миналата седмица проблемът очевидно е свързан с DNS.

 

me checking on twitter what's going on whatsapp Facebook and instagram pic.twitter.com/2Y9fTavPtq

— taimoor khan (@taimoor96756753) October 4, 2021

Докато някои прекъсвания на Facebook, Instagram и WhatsApp по-рано през годината засягаха само определени географски региони, сега те са като цяло недостъпни по целия свят. Сред засегнатите освен България са и САЩ, Великобритания, Бразилия, Кувейт и др.

Проблемът засяга всички платформи, собственост на Facebook, показват данни на Downdetector и Twitter. Става дума за Instagram, Facebook, WhatsApp и Messenger. Изглежда, че прекъсванията са започнали около 18:40 ч. българско време и всички тези услуги остават недостъпни.

 

We’re aware that some people are experiencing issues with WhatsApp at the moment. We’re working to get things back to normal and will send an update here as soon as possible. Thanks for your patience!

— WhatsApp (@WhatsApp) October 4, 2021

Сривът засяга и платформи и услуги, които използват Facebook за вход. Niantic, създателят на Pokémon GO, казва, че „проучва съобщения за грешки, свързани с влизане чрез Facebook, и ще актуализира данните, след като има повече информация“.

 

Вътрешнофирменият сайт за служители на Facebook и свързаните с него услуги за служители също страдат от прекъсване днес, казва Джейн Манчун Уон.

Проблемът  бързо се превърна в гореща тема в Twitter, тъй като потребителите се стекоха в конкурентната социална мрежа, за да проверят дали други потребители са засегнати. На фона на тези проблеми хаштагът „#DeleteFacebook“ също е сред най-известните в момента в Twitter, докато компанията се бори с продължаващите критики срещу ефектите, които платформите ѝ оказват върху по-младите потребители.

През последните часове компанията бе подложена на огън от изобличителката Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Facebook, която е събрала хиляди страници от вътрешни изследвания и ги е разпространила сред медиите, законодателите и регулаторите. Документите разкриват, че Facebook знае за много вреди, които причиняват услугите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още