IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички услуги на Facebook са недостъпни

Засегнати са едноименната социална мрежа, Instagram, Messenger, WhatsApp и Oculus VR

19:35 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Точно в момента, в който мениджърът на Facebook Антигона Дейвис на беше на живо в известната бизнес телевизия CNBC, защитавайки политиките на компанията и нейното обяснение на изследователските данни, предполагащи, че Instagram е вреден за тийнейджърите, неговата мрежа от услуги изведнъж излезе офлайн. В Twitter изпълнителният директор на Facebook по комуникациите Анди Стоун казва: „Наясно сме, че някои хора имат проблеми с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим за възможно най -бързото нормализиране на нещата и се извиняваме за причиненото неудобство“.

Анализ на сайта  Down Detector (който следи за сривове на редица онлайн услуги) разкрива, че проблемът е глобален. Въпреки че не е ясно защо услугите са недостъпни за толкова много хора, преглед в DNS записите показва, че подобно на прекъсването на Slack от миналата седмица проблемът очевидно е свързан с DNS.

 

Докато някои прекъсвания на Facebook, Instagram и WhatsApp по-рано през годината засягаха само определени географски региони, сега те са като цяло недостъпни по целия свят. Сред засегнатите освен България са и САЩ, Великобритания, Бразилия, Кувейт и др.

Проблемът засяга всички платформи, собственост на Facebook, показват данни на Downdetector и Twitter. Става дума за Instagram, Facebook, WhatsApp и Messenger. Изглежда, че прекъсванията са започнали около 18:40 ч. българско време и всички тези услуги остават недостъпни.

 

Сривът засяга и платформи и услуги, които използват Facebook за вход. Niantic, създателят на Pokémon GO, казва, че „проучва съобщения за грешки, свързани с влизане чрез Facebook, и ще актуализира данните, след като има повече информация“.

 

Вътрешнофирменият сайт за служители на Facebook и свързаните с него услуги за служители също страдат от прекъсване днес, казва Джейн Манчун Уон.

Проблемът  бързо се превърна в гореща тема в Twitter, тъй като потребителите се стекоха в конкурентната социална мрежа, за да проверят дали други потребители са засегнати. На фона на тези проблеми хаштагът „#DeleteFacebook“ също е сред най-известните в момента в Twitter, докато компанията се бори с продължаващите критики срещу ефектите, които платформите ѝ оказват върху по-младите потребители.

През последните часове компанията бе подложена на огън от изобличителката Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Facebook, която е събрала хиляди страници от вътрешни изследвания и ги е разпространила сред медиите, законодателите и регулаторите. Документите разкриват, че Facebook знае за много вреди, които причиняват услугите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още