IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Meta се доближава до пандемичното си дъно

Стойността на книжата спадна с 14% през последната седмица

09:12 | 17.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Акциите на Facebook не са били толкова евтини от началото на пандемията.

След като спадна с 14% за седмицата и приключи петъчната сесия на ниво от 146,29 долара, цената на книжата на компанията майка на Facebook – Meta, е на най-ниското си ниво от март 2020 г. А за известно време вчера акциите се търгуваха дори за по-малко. Meta загуби 61% от стойността си тази година. Досега това е най-големият спад сред акциите на технологичните гиганти, а понижението е над два пъти по-голямо от това на Nasdaq Composite.

След като се оказаха на червено пет поредни дни, сега акциите на Meta се търгуват с едва 28 цента над финалната цена от края на борсовия ден на 16 март 2020 г., когато ранните дни на Covid-19 донесоха сътресения на американските борси.  

Ако Meta спадне под 146,01 долара, това ще е най-ниското ниво от януари 2019 г. Тогава Facebook се бореше с последиците от скандала с Cambridge Analytica, който тества потребителското доверие в социалната мрежа и доведе до серия от изслушвания пред Конгреса.

И все пак Facebook успя да увеличи броя на активните си потребители в САЩ през това тримесечие, макар и с малко под 1%.

Откакто през октомври миналата година гигантът официално промени името си на Meta, новините за Марк Зукърбърг и компания са предимно лоши. Промените в правилата за поверителност затрудняват социалната мрежа в таргетирането на реклами, а все по-голямата популярност на конкурента TikTok накара много потребители и рекламодатели да се отдръпнат. Междувременно икономическото забавяне принуди много компании да свият маркетинговите си бюджети.

През юли Meta каза, че очаква втори пореден период със спад на приходите, след като резултатите ѝ за второто тримесечие не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите както за приходите, така и за печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още