IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter започна съкращения, докато Мъск обвинява активистите за "огромен" спад на приходите от реклама

Екипи, отговарящи за комуникациите, курирането на съдържанието, човешките права и етиката на машинното обучение, са сред съкратените

09:45 | 05.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Социалната мрежа Twitter съкрати половината от служителите си в петък, но заяви, че съкращенията са по-малки в екипа, отговорен за предотвратяване на разпространението на дезинформация, след като рекламодателите спряха разходите си за реклама в мрежата заради опасения относно модерирането на съдържанието, предава Ройтерс.

Туитове на служители на социалната медийна компания казват, че екипи, отговарящи за комуникациите, курирането на съдържанието, човешките права и етиката на машинното обучение, са сред съкратените, както и някои продуктови и инженерни екипи.

Този ход слага край на седмица на хаос и несигурност относно бъдещето на компанията под управлението на новия собственик Илон Мъск, най-богатия човек в света, който написа в Twitter в петък, че услугата преживява „огромен спад в приходите“ заради оттеглянето на рекламодателите.

Мъск обвини за загубите коалиция от групи, защитаващи гражданските права, които притискат водещите рекламодатели в Twitter да предприемат действия, ако той не защити модерирането на съдържанието - опасения, засилени преди потенциално ключовите избори за Конгреса на САЩ във вторник.

След съкращенията групите заявиха, че засилват натиска си и искат от брандовете да изтеглят рекламите си в Twitter в световен мащаб.

„За съжаление, нямаме избор, когато компанията губи по над 4 млн. долара на ден“, написа Мъск в Twitter за съкращенията, добавяйки, че на всички засегнати са предложени три месеца обезщетение.

Компанията мълчеше за дълбочината на съкращенията до късно през деня, когато ръководителят на отдела за безопасност и почтеност Йоел Рот туитна потвърждение на вътрешните планове, видяни от Ройтерс по-рано през седмицата, прогнозиращи, че съкращенията ще засегнат около 3700 души, или 50% на персонала.

Сред освободените са били 784 служители от централата на компанията в Сан Франциско и 199 в Сан Хосе и Лос Анджелис, според документи до органа по заетостта на Калифорния.

Рот каза, че намаленията засягат около 15% от неговия екип, който отговаря за предотвратяването на разпространението на дезинформация и друго вредно съдържание, и че „основните възможности за модериране“ на компанията остават в сила.

Мъск подкрепи изпълнителния директор по безопасността миналата седмица, говорейки за неговата „висока почтеност“, след като Рот беше атакуван за критични туитове към бившия президент Доналд Тръмп преди години.

Мъск обеща да възстанови свободата на словото, като същевременно попречи на Twitter да се спусне в „адския пейзаж“.

Президентът Джо Байдън каза в петък, че Мъск с Twitter е закупил социална медийна платформа, която бълва лъжи по целия свят.

„И сега това, за което се тревожим всички: Илон Мъск излезе и си купи снаряжение, което изпраща – което бълва лъжи по целия свят... В Америка вече няма редактори. Няма редактори. Как очакваме децата да могат за да разберем какво е заложено на карта?".

Големите рекламодатели изразяват своите опасения относно поглъщането на Мъск от месеци.

Марки, включително General Motors и General Mills, заявиха, че са спрели да рекламират в Twitter, докато чакат информация за новата посока на платформата.

Мъск написа в Twitter, че екипът му не е направил промени в модерирането на съдържанието и е направил „всичко възможно“, за да успокои групите. Говорейки на конференция на инвеститорите в Ню Йорк в петък, Мъск нарече натиска върху активистите „атака срещу Първата поправка“.

Twitter не е отговорил на искане за коментар.

Отрязан достъп до системи

Имейлът, уведомяващ персонала за съкращения, беше първото съобщение, което служителите на Twitter получиха от ръководството на компанията, след като Мъск пое поста миналата седмица. Той беше подписан само от "Twitter", без да се споменават имена на Мъск или други ръководители.

Десетки служители написаха в Twitter, че са загубили достъп до служебен имейл и канали на Slack през нощта, преди да получат официално известие за уволнение в петък сутринта, което предизвика изблик от оплаквания от настоящи и бивши служители на платформата, която са изградили.

Те споделяха сини сърца и поздравителни емотикони, изразявайки подкрепа един към друг с хаштагове #OneTeam и #LoveWhereYouWorked, версия в минало време на израз, който служителите използваха от години, за да отпразнуват работната култура на компанията.

Кураторският екип на Twitter, който отговаряше за „подчертаването и контекстуализиране на най-добрите събития и истории, които се развиват в Twitter“, беше съкратен, пишат служители.

Шанън Радж Сингх, адвокат, който беше действащ ръководител на отдела за правата на човека в Twitter, написа в Twitter, че целият екип по правата на човека в компанията е бил съкратен.

Друг екип, който се фокусира върху изследване на това как Twitter използва машинно обучение и алгоритми, проблем, който беше приоритет за Мъск, също е бил елиминиран, според туит от бивш старши мениджър в Twitter.

Висши ръководители, включително вицепрезидентът по инженерство Арно Вебер, се сбогуваха в Twitter в петък: „Twitter все още има много потенциал за отключване, но се гордея с това, което постигнахме“.

Служителите на Twitter Blue, първокласната абонаментна услуга, която Мъск поддържа, също бяха освободени. Служител с име "SillyRobin", който беше посочил, че е съкратен, цитира предишен туит на Мъск, казвайки, че Twitter Blue ще включва "заобикаляне на плащането" за определени потребители.

„Само за да бъде ясно, той уволни екипа, работещ по това“, каза служителят.

Заключени врати

Twitter каза в имейла си до служителите, че офисите ще бъдат временно затворени и достъпът с баджовете ще бъде спрян, „за да се гарантира безопасността на всеки служител, както и системите на Twitter и клиентските данни“.

Офисите в Лондон и Дъблин изглеждаха пусти в петък, без служители. В офиса в Лондон всички доказателства, че Twitter някога е обитавал сградата, бяха заличени.

Рецепционист в централата на Twitter в Сан Франциско е казал, че няколко души са се вмъкнали и са работили на горните етажи въпреки предупреждението да стоят настрана.

В четвъртък беше подаден групов иск срещу Twitter от няколко служители, които твърдят, че компанията извършва масови съкращения без да предостави необходимото 60-дневно предварително предизвестие, в нарушение на федералния и калифорнийския закон.

Съдебният иск иска от федералния съд в Сан Франциско да издаде заповед за ограничаване на Twitter да приканва служители, които са съкратени, да подписват документи, без да ги информира за висящото дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още