fallback

Служители на TikTok са имали неправомерен достъп до данни на американци

Разкритията от вътрешнофирмено разследване засилват натиска за административни мерки в САЩ срещу приложението 

09:00 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

ByteDance, китайската компания майка на TikTok, заяви в четвъртък, че вътрешно разследване е установило, че служители са получили неправомерно данни на американски потребители на TikTok, включително на двама репортери, пише в свой разширен материал The New York Times

През лятото няколко служители от екипа на ByteDance, отговарящ за наблюдението на поведението на служителите, са се опитали да открият източниците на предполагаемо изтичане на вътрешни разговори и бизнес документи към журналисти. По този начин служителите са получили достъп до IP адресите и други данни на двама репортери и малък брой хора, свързани с репортерите чрез техните акаунти в TikTok. Те се опитвали да установят дали тези лица са били в близост до служители на ByteDance, твърди компанията, като добавя, че не е успяла да открие никакви изтичания на информация.

Разследването започна след публикуването на статия от Forbes, която потвърждава част от доклада и подчертава рисковете за неприкосновеността на личния живот и сигурността, свързани с TikTok, за които американските законодатели, губернаторите на щати и администрациите на Тръмп и Байдън говорят повече от две години. Повече от дузина щати забраниха TikTok да се използва на устройства, използвани от чиновници, а компанията води продължителни преговори с администрацията за мерки за сигурност и защита на личните данни, които биха блокирали всеки потенциален достъп на ByteDance и китайското правителство до данните на американските потребители.

Главният юрисконсулт на ByteDance Ерих Андерсен разкри резултатите от разследването, проведено от външна правна фирма, в имейл до служителите в четвъртък.

И четиримата служители, участвали в схемата, са уволнени, съобщиха от компанията, коригирайки предишно изявление, според което един от четиримата е подал оставка. Двама от тези служители са работили в Китай, а двама - в Съединените щати. ByteDance заяви, че е преструктурирала екипа си за вътрешен одит и риск и е премахнала всякакъв достъп на този отдел до данни от САЩ. 

Репортерите, които са били обект на посегателство, са били Емили Бейкър-Уайт, която е писала за BuzzFeed, а сега работи във Forbes, и Кристина Кридъл от Financial Times, заяви ByteDance, въпреки че отказа да посочи други засегнати потребители на TikTok. Forbes съобщи, че още двама негови репортери, които са и бивши репортери на BuzzFeed, са били обект на атаката. ByteDance казва, че разследването ѝ не е довело до заключението, че тези допълнителни репортери са били засегнати, но заяви, че ще прегледа отново необработените данни, за да определи дали твърденията са верни.

Андерсен и главният изпълнителен директор на ByteDance Рубо Лиан разкриха резултатите от разследването в отделни имейли до служителите.

„Бях дълбоко разочарован, когато ме уведомиха за ситуацията ... и съм сигурен, че и вие се чувствате по същия начин", пише Лиан. „Общественото доверие, за чието изграждане положихме огромни усилия, ще бъде значително подкопано от неправомерното поведение на няколко души“.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу също изпрати имейл до служителите си във връзка с разследването, в който изрази разочарованието си и подчерта ангажимента на компанията да защитава американските данни.

„Ние се отнасяме изключително сериозно към сигурността на данните", казва Чу в имейла. Той заяви, че през последните 15 месеца компанията е работила по създаването на нова програма за съхранение на данни в САЩ като „доказателство за този ангажимент".

Според източници от ByteDance и TikTok служителите са получили исторически данни. От няколко месеца компанията заяви, че е в процес на поставяне на всички американски данни в облака на Oracle, но данните от миналото, получени от служителите на ByteDance, все още са били налични. TikTok заяви, че планира да изтрие всички исторически данни извън системите на Oracle.

Разкритията се случват на фона на нарастващата загриженост на служителите на САЩ относно рисковете за неприкосновеността на личния живот и националната сигурност, породени от TikTok - изключително популярно приложение за споделяне на видеоклипове с около 100 милиона американски потребители. През 2017 г. ByteDance придоби TikTok, известна преди това като Musical.ly. Оттогава компанията е във фокуса на служителите по националната сигурност, които твърдят, че приложението е твърде тясно свързано с компанията майка в Китай и може да предостави чувствителни данни, като например геолокация и навиците и интересите на потребителите в САЩ, в ръцете на китайското правителство.

През септември Ванеса Папас, главен оперативен директор на TikTok, свидетелства по време на изслушване в Сената, че приложението не споделя данни с китайското правителство. Компанията се опитва да дистанцира приложението от ByteDance, като заяви, че TikTok има собствена корпоративна структура с офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сингапур и Вашингтон.

С надеждата да разсее опасенията, свързани с националната сигурност, ByteDance премести данните на американските потребители в система за съхранение в облак, управлявана от Oracle, софтуерна компания от Силициевата долина.

TikTok води преговори с администрацията на Байдън по този план за сигурност за преместване на всички американски данни и издигане на стени около тях, за да се предотврати достъпът на китайското правителство. Преговорите, които започнаха по време на управлението на Тръмп, забуксуваха през последните седмици, което предизвика каскада от щатски и федерални действия за ограничаване на използването на TikTok. Сенатор Марк Уорнър, демократ от Вирджиния и председател на Комисията по разузнаване, призова администрацията да приключи преговорите си с TikTok за корекции в приложението, свързани с националната сигурност.

„Това ново развитие засилва сериозните опасения, че платформата на социалната медия е позволила на инженерите и ръководителите на TikTok в Китайската народна република многократно да получават достъп до частни данни на американски потребители въпреки многократните твърдения пред законодателите и потребителите, че тези данни са защитени", заяви Уорнър. „Време е да приложите това решение или скоро Конгресът може да бъде принуден да се намеси“. 

Конгресът трябва да гласува още тази седмица предложение, което ще забрани TikTok на всички устройства, използвани от федерални служители. Служители на разузнаването, включително директорът на ФБР Кристофър Рей, предупредиха, че китайски служители могат да изтеглят чувствителни данни за американски граждани, които да използват за наблюдение и за разпространение на пропаганда.

TikTok е в разгара на ескалираща икономическа и търговска война между САЩ и Китай за технологично лидерство. Държавите наложиха търговски ограничения върху технологиите, произведени в чужбина, и наляха стотици милиарди долари в субсидии и грантове, за да върнат веригите за доставки на технологии за производство в своите граници.

Сенатор Марко Рубио, републиканец от Флорида и редови член на Комисията по разузнаване, внесе с подкрепата на демократите закон, който ще забрани TikTok на всички потребителски устройства. Според правни експерти законопроектът ще се сблъска с предизвикателства, свързани с Първата поправка, но подчертава нарастващия натиск за забрана на приложението.

„Никой не бива да бъде изненадан или заблуден от публичното извинение на ByteDance", каза Рубио в изявление по повод на вътрешнофирменото разследване. „Компанията отчаяно се опитва да потуши нарастващите двупартийни опасения за това как тя дава възможност на Китайската комунистическа партия да използва - и потенциално да използва като оръжие - данните на американските граждани. С всеки изминал ден става все по-ясно, че трябва да забраним TikTok“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 23.12.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още