IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще съкрати още 10 хил. служители

Освен това концернът ще закрие още около 5 хил. свободни позиции във втория си голям кръг от съкращения през последните шест месеца

16:05 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. планира да съкрати около 10 хил. служители и да закрие още около 5 хил. свободни позиции във втория си голям кръг от съкращения през последните шест месеца, тъй като се стреми да намали разходите си и да подобри ефективността, предава Bloomberg. 

Компанията се стреми да направи организацията си по-плоска, като премахне многобройните нива на управление, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в изявление във вторник. През ноември най-голямата компания за социални мрежи в света съкрати 11 хил. души, или 13% от персонала си. 

"Ще бъде трудно и няма как да се избегне. Това ще означава да се сбогуваме с талантливи колеги, които са били част от нашия успех. Те са се посветили на нашата мисия и аз лично съм им благодарен за всичките им усилия. Ще подкрепяме хората по същите начини, както досега, и ще се отнасяме към всеки с благодарността, която заслужава", се казва в изявлението на Зукърбърг. 

През последните седмици служителите на Meta се подготвяха за нови съкращения. Зукърбърг открито заговори за необходимостта от по-добро приоритизиране на проектите и инвестициите, като в неотдавнашния разговор за приходите нарече 2023 г. „година на ефективността" и намекна за допълнителни съкращения на работни места.

По-рано тази година Мета започна процес на вътрешно преструктуриране, известен като „изравняване", като премахна някои мениджъри от средното ниво и помоли други да се върнат към позицията на индивидуални сътрудници, вместо да контролират други служители.

Компанията, която притежава също Instagram и WhatsApp, отбеляза забавяне на приходите от реклама, което доведе до първия в историята ѝ годишен спад на продажбите през 2022 г. През изминалата година Зукърбърг пренасочи фокуса и инвестициите на Meta към технологията за виртуална реалност и т.нар. метавселена, която той счита за следващата голяма компютърна платформа.

По време на пандемията от Covid-19 броят на служителите на Meta се увеличи драстично, тъй като търсенето на цифровите услуги на компанията нарасна, а Зукърбърг реши да използва удобния момент. Броят на служителите на гиганта в областта на социалните медии нарасна с 30% през 2020 г., първата година от пандемията, а след това с 23% през 2021 г. Към момента, в който Meta започна да съкращава работни места през ноември миналата година, компанията имаше повече от 87 хил. служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още