IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще обяви до дни нова вълна на съкращения

Мярката е очаквана, но предизвиква тревожност сред служителите в Менло Парк

08:57 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, планира нов кръг от съкращения и ще съкрати хиляди служители още тази седмица, предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случващото се. 

Най-голямата компания за социални мрежи в света премахва още работни места в допълнение към съкращението с 13% на служителите си през ноември в опит да се превърне в по-ефективна организация. В предишния кръг от съкращения Meta съкрати 11 хил. служители в рамките на първата си голяма подобна вълна. 

Компанията също така работи за оптимизиране на организацията си, като предоставя пакети за доброволно напускане на мениджъри и съкращава цели екипи, които счита за несъществени, съобщи Bloomberg News през февруари - ход, който все още се финализира и може да засегне хиляди служители.

Акциите поскъпнаха с 2,3% до 189,21 долара в началото на сесията във вторник. В крайна сметка обаче се сбогуваха с борсата с леко отстъпление. От началото на годината до края на търговията в понеделник акциите са поскъпнали с 54%. 

Предстоящият кръг от съкращения е продиктуван от финансови цели и е отделен от „изравняването", заявиха източници, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъждат вътрешни въпроси. Meta, която отчита забавяне на приходите от реклама и се е насочила към платформата за виртуална реалност, наречена метавселена, е поискала от директорите и вицепрезидентите да изготвят списъци на служителите, които могат да бъдат освободени. Говорител на Meta отказа да коментира плановете.  Meta става по-малко ефективна от конкурентите си. Графика: Bloomberg Meta става по-малко ефективна от конкурентите си. Графика: Bloomberg

Този етап на съкращения може да бъде завършен през следващата седмица. Работещите по плана се надяват той да бъде готов, преди главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да излезе в отпуск за отглеждане на третото си дете, което може да стане скоро. 

Съкращенията през ноември бяха изненада, но поредната серия от уволнения беше очаквана от служителите на Meta. Зукърбърг бе нарекъл 2023 г. „година на ефективността" на Meta и компанията е съобщила тази тема на служителите по време на прегледите на представянето, които са приключили през миналата седмица, казват източниците на агенцията.
 


Работниците в базираната в Менло Парк, щата Калифорния, компания описват повишената тревожност и лошото настроение сред колегите напоследък. Някои служители са изразили притеснение дали ще получат бонусите си, които трябва да бъдат разпределени този месец, ако загубят работата си преди това. 

През февруари Meta заяви, че стартира абонаментна услуга, наречена Meta Verified, която ще включва няколко допълнителни предимства и функции, включително знак за верификация на акаунти във Facebook и Instagram за тези, които плащат. Тя ще струва 11,99 долара на месец - 14,99 долара, ако бъде закупена чрез приложението за iOS - и е насочена предимно към създателите на съдържание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още