IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията на служители в социалните мрежи водят до риск от скок на терористичното съдържание

Нов доклад предупреждава, че компаниите може да са се разделили с прекалено ценни кадри

22:56 | 20.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалните мрежи са изложени на риск да допуснат терористично съдържание да се разпространи в техните платформи, след като индустрията съкрати редица работни места, което подкопава години работа за борба с тероризма. Това предупреди организация, подкрепена от ООН, цитирана от Financial Times.

Според доклад на Tech Against Terrorism – инициатива, която помага на компаниите да следят съдържание онлайн, някои терористични играчи са засилили дейността си в Twitter, след като служителите, натоварени с мониторинг на съдържанието, са съкратени.

Предупреждението е отправено само два месеца, след като Twitter съкрати близо половината от всичките си 7500 служители. Промяната беше направена, след като Илон Мъск придоби компанията за 44 млрд. долара. Като част от преструктурирането е имало значителни съкращения в екипите за доверие и безопасност, които имат за цел да защитят потребителите от незаконно и вредно съдържание.

„Ако попаднем на опасно съдържание, вече дори не сме сигурни с кого да се свържем, защото хората са уволнени“, коментира Адам Хадли, директор на Tech Against Terrorism, която в четвъртък публикува своя годишен преглед на терористичната и екстремистка дейност онлайн.

Twitter не е отговорила на запитването за коментар.

Tech Against Terrorism е публично-частно партньорство, създадено през 2017 г. Негови партньори са Meta, Google, Microsoft и Twitter, както и правителствата на Великобритания, Испания и Швейцария.

Организацията работи със стотици по-малки платформи, включително Pinterest и Etsy, а през последната година е разгледало повече от 19 хил. уебсайта или публикации, включващи терористично съдържание, от над 70 технологични компании.

Хадли също така е притеснен, че съкращенията в технологичния сектор като цяло могат да засегнат модерацията на терористично съдържание, тъй като малко хора имат нужния опит или знание, за да следят подобни публикации.

Snapchat и Meta, която притежава Instagram, Facebook и WhatsApp, съкратиха служители през последните месеци, след забавяне на растежа на приходите и спада на рекламните разходи на компаниите.

„Платформите трябва постоянно да адаптират филтрите и термините при търсене, а терористите винаги намират начини да заобиколят тези правила. Нашето притеснение е, че това изисква дълбока експертиза, а много от експертите, които са свикнали да работят с големи платформи, напуснаха“, допълва Хадли.

Meta твърди, че сигурността и безопасността остават нейни основни приоритети, както и че има над 40 хил. души, които са посветени на тази работа. Snap, която притежава Snapchat, казва, че екипът ѝ по безопасност е един от най-малко засегнатите от преструктуриране и никой, който е смятан за специалист в областта, не е напуснал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още