IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масов иск на стойност 3,7 млрд. долара в Обединеното кралство срещу Facebook е отхвърлен – засега

Адвокатите на ищците имат срок от шест месеца, за да установят предполагаемите загуби на потребителите 

07:50 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската социална мрежа Facebook временно спечели колективен иск на стойност до 3 млрд. паунда (3,7 млрд. долара) във връзка с твърденията, че гигантът в областта на социалните медии е злоупотребил с господстващото си положение, за да печели от личните данни на потребителите, предава Ройтерс. 

Въпреки това лондонският съд даде на адвокатите на ищците срок от шест месеца, за да „направят нов опит" да установят предполагаемите загуби на потребителите.

Meta Platforms Inc, компанията майка на Facebook, е изправена пред масов иск, предявен от името на около 45 милиона потребители на Facebook във Великобритания.

Съдия Лайза Ловдал Гормсен, която заведе делото, твърди, че потребителите на Facebook не са били надлежно компенсирани за стойността на личните данни, които е трябвало да предоставят, за да използват платформата.

Нейните адвокати поискаха миналия месец от Апелативния съд по конкуренцията да удостовери делото съгласно британския режим за колективни искове, който е  приблизително еквивалентен на режима за колективни искове в Съединените щати.

Но в понеделник съдът постанови, че методологията на Ловдал Гормсен за установяване на евентуални загуби, претърпени от потребителите на Facebook, се нуждае от „коренна преоценка", за да може делото да продължи.

Съдия Маркъс Смит обаче даде на адвокатите на Ловдал Гормсен шест месеца, за да „представят допълнителни доказателства, които да изложат нов и по-добър план, водещ до ефективен съдебен процес".

Говорител на Meta заяви, че компанията приветства решението и се позова на предишното си изявление, че искът е „напълно неоснователен".

Говорител на Ловдал Гормсен отказа да коментира темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още