IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok обмисля отделяне от ByteDance, ако сделката със САЩ се провали

Анализатори оценяват стойността на социалната мрежа на до 40-50 млрд. долара  

09:04 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
TikTok обмисля отделяне от ByteDance, ако сделката със САЩ се провали

Ръководството на TikTok обсъжда възможността да отдели бизнеса ѝ от китайската компания майка ByteDance Ltd., за да отговори на опасенията за рискове за националната сигурност.

Разделянето, което може да доведе до продажба или първично публично предлагане, се счита за крайна мярка, която трябва да бъде предприета само ако съществуващото предложение на компанията за представители на националната сигурност не бъде одобрено. Дори и тогава китайското правителство ще трябва да се съгласи с подобна сделка, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса, които отказват да бъдат назовани, тъй като информацията не е публична. 

Бизнесът на TikTok в САЩ би могъл да бъде оценен на 40-50 млрд. долара въз основа на финансови мултипликатори за социалните медии и други фактори, твърдят анализаторите на Bloomberg Intelligence Мандип Сингх и Дамян Реймерц. 

TikTok е подложена на контрол заради китайската си собственост, което според американските власти може да доведе до манипулиране или шпиониране на американци от страна на Китай - опасение, което TikTok се опитва да преодолее. Компанията, която е подложена на преглед от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, се съгласи миналата година да приложи редица промени в план, който нарича проект „Тексас". Предложението включва привличането на американския технологичен гигант Oracle Corp. за хостинг на данните на американските потребители и преглед на софтуера ѝ, както и назначаването на одобрен от правителството надзорен съвет от трима души. Много от тези мерки вече са в ход. 
 

Но Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius), която представлява панел от множество агенции, занимаващи се с националната сигурност, се е забавила в процеса на преглед, което оставя TikTok несигурна дали плановете ѝ ще бъдат достатъчни, за да продължи да работи в САЩ, казват хората. Според други източници, запознати с въпроса, членовете на комисията от Министерството на правосъдието не са били склонни да приемат предложението на TikTok.

„Нито забраната на TikTok, нито отделянето на TikTok от ByteDance не прави нищо за решаване на проблемите на националната сигурност, свързани с трансфера на данни", заяви Брук Оберветър, говорител на TikTok. :В рамките на проекта "Тексас" данните на TikTok за нашите американски потребители ще бъдат подчинени на значително по-висок стандарт за сигурност от всяка подобна американска компания“. 

„Листването на американския бизнес на TikTok може да донесе оценка от 40-50 млрд. долара, като се използват текущите мултипликатори за социалните медии и като се има предвид по-високия растеж на TikTok спрямо Meta, Snap и Pinterest. Не смятаме, че голяма технологична фирма би могла да се заинтересува от закупуването на TikTok, но фокусът на Microsoft върху Bing и ChatGPT може да предизвика интерес към добавянето на видео платформа като TikTok, която да се конкурира с YouTube на Alphabet, особено ако сделката между Microsoft и Activision се провали“, казват анализаторите на Bloomberg Мандип Сингх и Дамян Реймерц. 

TikTok също така е изправена пред потенциални законодателни решения в Конгреса, някои от които налагат разделяне. Законодателите, загрижени, че приложението може да бъде принудено да споделя данни с китайското правителство или може да бъде използвано като инструмент за влияние от страна на Китай, са предложили множество законопроекти с двупартийна подкрепа, които призовават за забрана на приложението за споделяне на видеоклипове или за неговата продажба. 

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу е помолен да даде показания пред комисия на Камарата на представителите следващата седмица относно практиките на приложението за защита на личните данни и сигурността, както и за отношенията на компанията с Китайската комунистическа партия.

ByteDance беше оценена на около 220 млрд. долара при неотдавнашна инвестиция на частния пазар от фирмата за изкуствен интелект G42 от Абу Даби, съобщи отделно Bloomberg News. Това е значителна отстъпка от 300-те милиарда долара, които собственикът на TikTok определи по време на програмата за обратно изкупуване на акции през миналата година. 

G42, контролирана от кралското семейство на Обединените арабски емирства шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, придоби дял за над 100 млн. долара от съществуващи инвеститори през последните месеци чрез своя 42XFund, заявиха източници, запознати със сделката. Скоро след това друг фонд закупи дял от ByteDance на стойност 225 млрд. долара, казва един от източниците, като е помолил да не бъде идентифициран, описвайки непублична информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още