IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания забранява TikTok на служебни устройства на чиновници 

Очаква се да бъдат издадени и съвети, които да обяснят какви са рисковете от ползването на приложението на лични устройства 

09:00 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Национален орган на Великобритания ще препоръча забрана на приложението за социални медии TikTok, собственост на Китай, на всички електронни устройства на правителствени служители, след като преглед на сигурността е породил опасения относно безопасността на чувствителните данни, пише The Times. 

Първоначалният преглед e бил извършен от правителствената група за сигурност, назначена от кабинета. Наскоро обаче се разбра, че експерти от британската агенция за разузнаване, сигурност и киберсигурност GCHQ са оценили приложението и са установили рискове за чувствителната информация.

Въпреки че на министрите и държавните служители няма да бъде наредено да премахнат приложението от личните си устройства, очаква се да бъдат издадени съвети, които да обяснят какви са рисковете.

Притежавано от китайската компания ByteDance, TikTok отдавна твърди, че не съхранява данни в Китай и не ги споделя с Пекин.

Въпреки това китайското законодателство за разузнаване изисква от фирмите, включително за големи данни, да съдействат при поискване. 

Западните правителства са все по-притеснени от потенциалния риск за националната сигурност, свързан с TikTok, на фона на опасенията около компанията майка ByteDance Ltd. През миналата година Конгресът на САЩ ограничи приложението за ползване на правителствени устройства, а на служителите на Европейската комисия беше наредено да го изтрият до 15 март.

Кабинетът на министър-председателя Риши Сунак отказа да коментира забраната в Обединеното кралство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още