IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашват TikTok с общонационална забрана

Вашингтон е поискал от китайските собственици на платформата си да продадат дела си отприложението

08:57 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP 
Снимка: Bloomberg LP 

Правителството във Вашингтон заплашва TikTok с евентуална забрана в САЩ, ако видеоплатформата, която е популярна най-вече сред младите хора, не бъде отделена от китайската си компания майка ByteDance. Правителството на САЩ е поискало от китайските собственици на TikTok да продадат дела си от приложението или ще бъдат изправени пред възможна забрана в САЩ, съобщи компанията в сряда. Белият дом отказва да коментира темата пред Bloomberg.

Според медийни публикации компанията обмисля да отдели ByteDance като крайна мярка, за да разсее опасенията за сигурността на САЩ. ByteDance потвърди, че 60% от акциите ѝ са собственост на глобални инвеститори, 20% - на служители, и 20% - на нейните основатели. Поради близостта на TikTok и компанията майка ByteDance до китайското правителство органите за сигурност в редица държави се опасяват, че Народната република има достъп до личните данни на потребителите или злоупотребява с тях, за да манипулира общественото мнение.

TikTok и американските власти преговарят от години

Американските власти и TikTok преговарят за изискванията за сигурност на данните вече повече от две години. Не е ясно дали китайското правителство ще одобри продажбата. А освен това забраната в САЩ ще срещне значителни правни пречки. Опитът на бившия американски президент Доналд Тръмп да забрани TikTok по време на мандата си се провали в американските съдилища.

В момента ByteDance решава дали да подаде съдебен иск, предава Bloomberg, позовавайки се на източник. Принудителната продажба на дейността на TikTok по времето на бившия президент Доналд Тръмп беше спряна, а администрацията на Джо Байдън прегледа рисковете за националната сигурност, породени от приложението за социални медии. 

Ръководството на TikTok е обсъждало възможността за отделяне от ByteDance Ltd., китайската му компания майка, за да помогне за преодоляване на опасенията относно рисковете за националната сигурност, съобщи и Bloomberg News. Източник заяви, че собствениците на TikTok биха могли да запазят някаква форма на собственост, но чрез пасивна структура.

TikTok и китайското правителство отричат обвиненията. „Ако целта е защита на националната сигурност, отделянето не решава проблема: промяната на собствеността няма да наложи нови ограничения върху потока или достъпа до данни", заяви говорителка на TikTok. Според нея най-добрият начин за справяне с опасенията, свързани с националната сигурност, е прозрачна, базирана в САЩ защита на данните и системите на американските потребители с надеждна проверка от трета страна.

Американски служители отдавна изразяват опасения за националната сигурност във връзка с TikTok. През ноември директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред законодателите, че китайското правителство би могло да използва приложението, за да контролира данните или софтуера на милиони потребители, а алгоритъмът за препоръчване, който определя кои видеоклипове ще видят потребителите, „би могъл да се използва за дейност за оказване на влияние, ако те решат".

„Съгласно китайското законодателство китайските компании са длъжни по същество - и тук ще използвам евфемизми - по същество да правят всичко, което китайското правителство иска от тях, по отношение на споделянето на информация или служенето като инструмент на китайското правителство", заяви Рей пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите. „Това само по себе си е достатъчна причина да бъдем изключително загрижени“. 

Темата се превърна във фокус и на американските законодатели като част от засиленото ястребово отношение към Китай. Няколко законодатели предложиха законопроекти, които да забранят TikTok в САЩ или да наложат продажбата му.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу беше помолен да даде показания пред комисия на Камарата на представителите следващата седмица относно практиките на приложението за защита на личните данни и сигурността, както и за отношенията на компанията с Китайската комунистическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още