IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монтана става първият американски щат, забранил TikTok 

Новото правило ще забрани на магазините за приложения да предлагат приложението, то губи право да извършва стопанска дейност в северозападния щат

11:00 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Камарата на представителите в щата Монтана прие законопроект за забрана на разработеното от Китай приложение за социални медии TikTok. Ако губернаторът на Монтана подпише законопроекта, което се смята за вероятно, забраната ще влезе в сила през януари. Новото правило ще забрани на магазините за приложения да предлагат приложението и TikTok вече няма да има право да извършва стопанска дейност в северозападния щат. Потребителите, които вече имат приложението на своите устройства, няма да бъдат засегнати. Монтана е първият щат, който приема такъв мащабен закон.

В САЩ TikTok, собственост на китайската интернет компания Bytedance, е подложена на все по-голям политически натиск. Администрацията на президента Джо Байдън вече забрани приложението на мобилните телефони на държавните служители. Причината е загрижеността, че китайските власти и разузнавателни служби могат да събират информация за американците чрез TikTok и да им оказват политическо влияние. В края на март шефът на TikTok Шоу Дзъ Чъу трябваше да отговаря на въпроси в Конгреса на САЩ. Той беше посрещнат с недоверие и отхвърляне както от републиканските, така и от демократичните членове на Конгреса.


TikTok има повече от един милиард потребители и е най-успешната онлайн платформа извън САЩ в западните страни. Компанията отхвърля всички подозрения и подчертава, че не се възприема като дъщерно дружество на китайска група. Bytedance е 60% собственост на западни инвеститори, а централата ѝ се намира на Каймановите острови в Карибския басейн. Критиците контрират, че с 20-процентен дял китайските основатели имат контрол благодарение на по-големите права на глас, а Bytedance има голяма централа в Пекин.

След гласуването на законодателния орган в Монтана американската телевизия CNN цитира говорителка на TikTok, която заяви, че компанията ѝ ще продължи да се бори за правата на потребителите и създателите в щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още