IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще пусне абонаментни планове за Facebook и Instagram в Европа

Целта на компанията е да изпълни регулациите на Европейския съюз

18:36 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Американската интернет компания Meta Platforms обяви, че ще предложи на потребителите в Европа абонаментен план за Facebook и Instagram, който не включва реклами, а целта на този ход е гигантът да изпълни регулациите на Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

Месечните абонаментни планове за потребителите в блока, Европейската икономическа зона и Швейцария ще струват 9,99 евро на месец за уеб потребителите. За онези, които ползват услугите на мобилни устройства, съответно на мобилните операционни системи iOS и Android, таксата ще е 12,99 евро месечно.

Регулациите в ЕС заплашват да ограничат способността на Meta да персонализира реклами за потребителите без тяхното съгласие и да навреди на основния ѝ източник на приходи.

Най-популярната социална мрежа в света е подложена на антимонополен натиск в ЕС. През юли тя загуби битката си срещу германска заповед за ограничаване ползването на данни, тъй като Съдът на Европейския съюз подкрепи решението на германски антимонополен регулатор да разследва нарушения на поверителността.

Предлагането на избор между безплатен план с реклами и платен абонамент, но без реклами, може да накара потребителите да изберат първия, а това ще помогне на Meta да спази разпоредбите без рекламният ѝ бизнес да пострада.

По-рано тази година Meta беше глобена 390 млн. евро от ирландски регулатор и ѝ беше казано, че не може да използва т.нар. „договор“ като правно основание за показване на реклами на потребителите въз основа на тяхната онлайн активност.

По-късно компанията заяви, че възнамерява да поиска съгласието на потребителите в ЕС, преди да позволи на бизнеса да насочва реклами, за да отговори на променящите се регулаторни изисквания в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още