IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta обяви първото в историята си изплащане на дивидент

Печалбата на компанията е нараснала три пъти през последното тримесечие

09:15 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският интернет гигант Meta Platforms успя да надмине прогнозите за приходите и печалбата си за четвъртото тримесечие и обяви първото в историята си изплащане на дивидент, пише CNBC. В резултат на новината цената на акциите на компанията се повиши с 14% по време на следборсовата търговия.

Приходите за тримесечието са скочили с 25 на сто от 32,2 млрд. долара година по-рано – най-бързият темп за растеж за тримесечие от средата на 2021 г., след като пазарът на онлайн реклама продължава да се възстановява. Междувременно разходите на компанията са се свили с 8% на годишна база до 23,73 млрд. долара. Оперативният марж е нараснал повече от два пъти до 41% - ясен сигнал, че мерките за свиване на разходите повишават рентабилността.

Нетната печалба е нараснала повече от три пъти до 14 млрд. долара, или 5,33 долара на акция, от 4,65 млрд. долара, или 1,76 долара на акция, година по-рано.

Meta заяви, че ще плати на инвеститорите дивидент от 50 цента на акция на 26 март. Освен това компанията обяви обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара.

Приходите от продажби на подразделението Reality Labs надхвърлиха 1 млрд. долара през тримесечието, макар че звеното за виртуална реалност записа 4,65 млрд. долара загуба.

„Имахме добро тримесечие, тъй като нашата общност и бизнес продължават да растат“, коментира изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг в изявление. „Постигнахме голям напредък в нашата визия за развитие на изкуствения интелект и метавселената“, каза той.

Meta заяви, че очаква приходите ѝ за първото тримесечие да са в диапазона от 34,5 млрд. до 37 млрд. долара. Анализаторите прогнозират 33,8 млрд. долара. Разходите за 2024 г. ще бъдат в диапазона от 94 млрд. до 99 млрд. долара.

Meta твърди, че към 31 декември работната ѝ сила обхваща 67 317 души, което представлява спад с 22% на годишна база след съкращенията.

Финансовият директор Сюзан Ли коментира пред анализаторите, че най-големите двигатели на растежа на приходите са дошли от области като електронната търговия, развлеченията и гейминга.

Част от финансовото възстановяване на Meta през последната година е подкрепено от китайските търговци на дребно, които са увеличили разходите си, за да достигнат до потребителите по целия свят. Бързо развиващи се играчи като Temu и Shein, идващи от Китай, инвестират средства в реклама във Facebook и Instagram. Сега Ли коментира, че приходите от базирани в Китай рекламодатели представляват 10% от приходите от продажби за годината.

Зукърбърг коментира, че напредъкът в изкуствения интелект е помогнал да се подкрепи рекламния бизнес, който расте по-бързо от този за конкурента Google. Във финансовия си отчет Alphabet посочва, че рекламните приходи на Google са се увеличили с 11% спрямо година по-рано, като този ръст е по-слаб от очаквания от анализаторите.

Зукърбърг твърди, че Meta ще продължи да инвестира в изкуствен интелект и в изграждането на своята изчислителна инфраструктура, за да се справи с големите натоварвания. Но този растеж ще дойде без големи увеличения в броя на служителите.

Що се отнася до текущите планове за наемане на кадри, лидерът на компанията твърди, че новите попълнения ще бъдат „сравнително минимални“, защото той иска да поддържа компанията „по-стройна“.

Зукърбърг, редом с други лидери на социални мрежи като TikTok, X, Snap и Discord, се изправи пред трудни въпроси от страна на властите в САЩ, които ги изслушаха по-рано тази седмица. Членовете на съдебната комисия към Сената обвиниха основателя на Facebook, че пренебрегва сериозността на проблема с детската експлоатация в приложенията на Meta.

Родители, присъстващи на изслушването, критикуваха Meta и други компании за недостатъчните според тях мерки за безопасност и дизайн, които са причинили проблеми с психичното здраве на децата им, а в някои случаи дори са довели до смърт.

„Съжалявам за всичко, през което сте преминали. Ужасно е“, каза Зукърбърг на родителите. „Никой не трябва да преминава през нещата, от които са страдали вашите семейства“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още