IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица компании обвиняват технологичните гиганти, че не изпълняват новите правила на ЕС

Amazon, Microsoft, Meta и други не успяват да приведат бизнеса си в съответствие със задаващите се правила за дигиталната конкуренция

15:30 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редица големи технологични и медийни компании са подписали отворено писмо, обвиняващо технологичните гиганти, че не успяват да приведат бизнеса си в пълно съответствие с предстоящите правила на Европейския съюз за дигиталната конкуренция, пише CNBC.

Подписалите се казват, че компаниите, определени от ЕС като „пазачи на входа“ на пазара, включително Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и собственикът на TikTok – ByteDance, не са направили достатъчно, за да се ангажират ефективно с тях и други в тяхната индустрия.

Съгласно Закона за цифровите пазари компаниите с повече от 45 млн. месечно активни потребители и с пазарна капитализация от над 75 млрд. евро се считат за пазачи.

Те са длъжни да накарат своите чат приложения да работят с тези на конкурентите и да позволяват на потребителите да решат кои приложения да идват предварително инсталирани на техните устройства.

Друго изискване на ЕС е тези платформи да не прилагат практики, с които техните собствени услуги да излизат на преден план пред други.

Отвореното писмо, подписано от международната медийна груп Schibsted, търсачките Ecosia и Quant, приложението за защитени съобщения Element и VPN услугата Proton, гласи, че пазачите „или не са успели да се включат в диалог с трети страни, или са представили решения, които не са в съответствие със закона“.

Освен това твърдят, че компаниите и потребители до голяма степен са били „държани в неведение“ за това какво ще се случи след 7 март 2024 г. – крайният срок, до който всичките шестима пазачи от Big Tech трябва да приведат бизнеса си в съответствие с новите изисквания.

„Подписалите това писмо представляват хиляди фирми, засегнати от Закона за цифровите пазари“, се посочва в писмото. „Те призовават пазачите да се ангажират възможно най-скоро с бизнес потребителите и другите заинтересовани страни, като бизнес и потребителските асоциации, в конструктивен диалог и да постигнат бърз напредък по предложените от тях решения за съответствие“, се казва още.

Освен това с писмото се призовават Европейската комисия и Европейският парламент да използват всичките си правомощия, за да гарантират, че пазарите отговарят както на отделните изисквания, така и на духа на закона, считано от 7 март 2024 г.

ЕК и ЕС не са открити веднага за коментар по въпроса. CNBC се е обърнала с въпроси и до Alphabet, Amazon, Apple Meta, Microsoft и ByteDance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още