IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snap се разделя с 10% от своята работна сила

Компанията се опитва да опрости структурата си и да се фокусира върху приоритетните си области на работа

10:08 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Snap намалява работната си сила с близо 10% в световен мащаб, присъединявайки се към редица други технологични компании, които обявиха нови съкращения в началото на годината, пише Bloomberg.

Съкращенията са с цел „най-добре да позиционираме бизнеса си, така че да изпълнява нашите най-високи приоритети“, коментира Snap в документи до регулаторите. Говорител допълва, че гигантът в социалните мрежи реорганизира екипа, за да намали йерархията и да насърчи личното сътрудничество. В резултат на новината акциите на Snap понижиха стойността с 3,1% до 16,51 долара в Ню Йорк.

Подобно на други социални мрежи, Snap работи, за да компенсира забавянето на приходите от реклами, като се справя със ситуацията чрез съкращения на работни места и премахване на проекти, които вече не са смятани за приоритет. Но Meta се възстанови, отбелязвайки 25% увеличение на приходите от продажби през четвъртото тримесечие – най-голямото ѝ тримесечно увеличение от години.

Базираната в Санта Моника, Калифорния, Snap имаше 5400 служители към септември. 10-процентно намаление, базирано на този брой служители, би означавало загуба на 540 работни места. Компанията твърди, че масовите съкращения могат да продължат и през второто тримесечие на 2024 г., докато компанията работи по това да се съобрази с местните закони.

„Съкращенията не предвещават нищо добро за състоянието на бизнеса на Snap” преди отчета ѝ за четвъртото тримесечие, който трябва да бъде обявен във вторник, твърди Жасмин Енберг, анализатор в Insider Intelligence, и допълва: „Страхотният отчет на Meta трудно ще бъде последван от такъв за Snap“.

Енберг очаква Snap да обяви 3,3% спад на приходите си от продажби за 2023 г. спрямо година по-рано.

Преди три месеца Snap отчете, че се е завърнала към растежа на приходите след две тримесечия на спад, но предупреди, че напредъкът може да бъде засенчен от забавянето на рекламата, предизвикано от войната в Израел.

Сегашните съкращения на работни места от страна на Snap допълват множеството мрачни новини, обявени от технологичните компании от началото на годината, докато много от тях се опитват да намалят разходите си и да се справят с прекомерното наемане на кадри, което направиха през пандемията. Microsoft, Alphabet, Amazon.com и Salesforce са сред над стоте компании, които през последния месец сигнализираха, че се разделят с кадри. Всичко това засяга близо 32 хил. служители, сочат данни, събрани от Layoffs.fyi.

Инвеститорите приветстваха мерките за свиване на разходите. Meta и Amazon добавиха общо 336 млрд. долара пазарна капитализация миналата седмица, след като надминаха очакванията за финансовите си резултати и дадоха по-добри прогнози от тези на анализаторите, валидирайки стратегиите си за затягане на коланите, които дефинираха технологичната индустрия през последната година.

Snap е правила големи съкращения в бизнеса си и преди. През 2022 г. тя се раздели с 20% от служителите си и съкрати проекти, които не очакваше да тласнат нагоре приходите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още