IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eBay съкращава около 1000 служители заради икономическите предизвикателства

Онлайн търговецът на дребно ще премахне 9% от персонала на пълен работен ден и ще намали работата на служителите, наети чрез външни фирми

19:02 | 24.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

eBay Inc. ще съкрати около 1000 работни места, или 9% от служителите си на пълен работен ден, и ще намали работата на персонала, нает от външни фирми, заявявайки, че размерът на работниците и разходите са изпреварили растежа.

Компанията за електронна търговия посочва, че трябва да бъде „по-пъргава“ в лицето на „предизвикателната“ икономическа среда. Акциите ѝ са поевтинели с 13% през последните 12 месеца, съобщи Bloomberg.

„Въпреки че постигаме напредък спрямо нашата стратегия, общата ни численост и разходите изпреварват растежа на нашия бизнес“, изтъква базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. „За да се справим с това, ние прилагаме организационни промени, които привеждат в съответствие и консолидират определени екипи, за да подобрим процесите от край до край и да отговорим по-добре на нуждите на нашите клиенти по целия свят“, добавят от eBay.

Новината бележи втори кръг от съкращения на работни места за компанията в рамките на година. През февруари 2023 г. онлайн търговецът на дребно заяви, че ще съкрати около 500 служители, или около 4% от работната си сила, позовавайки се на забавянето на потребителските разходи след подхранвания от пандемията бум на електронната търговия.

eBay се присъединява към редиците на повече от 60 други технологични компании, сред които Amazon.com и Alphabet, които са освободили почти 11 хил. служители през последната година, изчислява Layoffs.fyi – фирма, която проследява съкращенията на работни места в технологичната индустрия.

От години eBay губи пазарен дял от по-големи конкуренти като Amazon и Walmart Inc. и постепенно продава части от компанията. Главният изпълнителен директор Джейми Яноне се опитва да намери ниши за сайта, като луксозни часовници и колекционерски предмети, като междувременно залага на обновени артикули, за да привлече купувачите, които са чувствителни към разходите. Компанията има 132 млн. активни купувачи към 30 септември, което е спад от 3% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още