IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay разочарова с новата си прогноза и дава лоши сигнали за потребителските разходи

Компанията не е силно оптимистична за празничния сезон

10:27 | 08.11.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

eBay прогнозира приходи и печалба за четвъртото тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street. Така тя се присъедини към други платформи за онлайн търговия, които сигнализираха за по-слаби от очакваното потребителски разходи, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базираната в Сан Хосе, щата Калифорния, компания се понижи с 6,8% по време на следборсовата търговия.

Високите лихвени проценти и упоритата инфлация в много икономики в Европа, както и в САЩ, допълнително засегнаха разходите на потребителите за стоки, които не са от първа необходимост.

Засилващата се конкуренция от играчи като Amazon, която продава много потребителски стоки, увеличава неволите на eBay.

„Наблюдаваме смекчаване на потребителските тенденции до момента през четвъртото тримесечие и конкретни предизвикателства в Европа, което предполага, че може да видим по-слаб ръст през празничния сезон“, коментира главният изпълнителен директор Джейми Янон.

На коригирана база eBay е спечелила по 1,03 долара на акция спрямо прогноза за 1 долар на акция.

Въпреки че се очаква онлайн продажбите в САЩ да нараснат с 4,8% през ключовия празничен сезон между 1 ноември и 31 декември, eBay се сблъсква с огромна конкуренция за привличане на трафик.

По-рано този месец анализатори на Jefferies заявиха, че уеб трафикът към eBay продължава да спада, а данни показват влошаване на тенденцията от юли до октомври тази година.

„Резултатите на eBay са в съответствие с тези на други компании в електронната търговия, включително Amazon и Etsy, които отразяват силно предизвикателната среда що се отнася до дискреционните разходи“, коментира анализаторът Том Форте от D. A. Davidson & Co.

eBay прогнозира, че приходите ѝ за текущото тримесечие ще са в диапазона от 2,47 млрд. до 2,53 млрд. долара спрямо очаквани от анализаторите 2,60 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Освен това компанията очаква коригирана печалба на акция в диапазона от 1 до 1,15 долара в сравнение с прогноза за 1,04 долара на акция.

Приходите за третото тримесечие са нараснали с 5 на сто до 2,50 млрд. долара, което е в съответствие с прогнозата на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още