IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reddit оцени IPO-то си на 34 долара на акция

Това ще е първото голямо листване на социална мрежа от 2019 г. насам

11:21 | 21.03.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Reddit, 19-годишният уебсайт, който събира милиони онлайн форуми, оцени първичното си публично предлагане (IPO) на 34 долара на акция, в горната част на очаквания диапазон, пише CNBC.

Предлагането донесе 519 млн. долара, сочи съобщение до медиите, и оценява компанията на близо 6,5 млрд. долара. Reddit планираше да оцени сделката на 31-34 долара за акция.

Пазарният дебют на Reddit с борсов код RDDT ще бъде първото IPO на голяма социална мрежа от листването на Pinterest през 2019 г. и една от малкото технологични сделки, подкрепени от рисков капитал през последните две години. Reddit продаде 15,28 млн. акции в рамките на предлагането, докато акционерите се разделиха с още 6,27 млн. акции.

Компанията вече има по-ниска оценка от частната пазарна оценка от 10 млрд. долара, която получи през 2021 г. в пика на технологичния бум. Ускоряващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти отблъснаха инвеститорите от рискови активи през 2022 г., което пък принуди стартъпите да свият размера си, да се окажат с по-ниски оценки и да се фокусират върху печалбата, а не върху растежа.

В сряда компанията за хардуер за центрове за данни Astera Labs стана публична, а акциите ѝ повишиха стойността си с цели 72%, тъй като инвеститорите са особено привлечени към всичко, което включва изкуствен интелект. IPO пазарът обаче е в продължителен период на суша от повече от две години. Instacart, Klaviyo и Arm Holdings са сред малкото технологични компании, които се листнаха през това време.

Основният бизнес на Reddit с онлайн реклама е изправен пред конкуренция от гиганти в индустрията като Alphabet и Meta. Компанията също така смята за конкуренти Snap, X, Pinterest, Discord, Wikipedia и стрийминг услугата Twitch на Amazon, показва проспектът ѝ.

Миналата година приходите на Reddit са се увеличили с 20 на сто до 804 млн. долара спрямо 666,7 млн. долара за 2022 г. Нейната нетна печалба за 2023 г. е 90,8 млн. долара, отбелязвайки подобрение спрямо нетната загуба на 158,6 млн. долара, записана през предходната година.

Компанията смята, че лицензирането на данни може да се превърне в голям източник на средства. В документите си Reddit посочва, че очаква да генерира около 66,4 млн. долара от такива сделки през 2024 г. Наскоро компанията сключи голямо партньорство с Google, което позволява на гиганта в търсачките по-голям достъп до данните на Reddit с идеята да обучава с тях своите модели с изкуствен интелект и за други задачи.

Миналата седмица Reddit заяви, че Федералната търговска комисия ѝ е изпратила писмо със запитване относно нейните практики за лицензиране на данни.

Като част от първоначалното публично предлагане Reddit даде на някои от своите водещи модератори и потребители, известни като Redditors, шанс да закупят акции чрез специална програма. Това е модел, който преди това беше използван от Airbnb, Doximity и Rivian с идеята за възнаграждение на по-стари потребители и клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още