IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман може да спечели милиони от IPO-то на Reddit

Лидерът на OpenAI отдавна инвестира в социалната мрежа

13:21 | 23.02.24 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман може да спечели милиони, след като Reddit стане публична компания, благодарение на серия от залози в социалната мрежа, които датират от 2014 г., пише CNBC.

Алтман държи 9,2% от акциите преди първичното публично предлагане, сочи информация от проспекта на компанията.

Алтман, за когото сега се твърди, че има желание да събере трилиони за разработката на чипове, които биха могли да помогнат за посрещане на търсенето на изчисления с изкуствен интелект на OpenAI, е инвестирал в десетки стартъпи през годините. Сред тях попадат Asana, която се листна на борсата в Ню Йорк през 2020 г., и Intact, която дебютира на Nasdaq през септември. Преди създаването на OpenAI през 2015 г. Алтман беше президент на акселератора Y Combinator в Силициевата долина, благодарение на което има достъп до множество малки компании.

През 2014 г. Алтман поведе кръга за финансирането на Reddit от серия B на стойност 50 млн. долара, след като в продължение на 9 години всеки ден използва услугата, пише той в блог.

„Reddit е пример за нещо, което започна, изглеждайки като глупава играчка за губене на време, и се превърна в нещо много интересно“, пише той. „Това беше важна общност за мен през годините – мога да намеря съмишленици, които невинаги бих могъл да открия в реалния свят“.

През първата половина на 2021 г. Reddit затвори кръг от серия Е и Алтман инвестира 50 млн. долара в нея.

След това през втората половина на годината Алтман вложи още 10 млн. долара в Reddit, когато компанията набра 512 млн. долара финансиране. До този момент инвестицията на Алтмант от 50 млн. долара по-рано през годината беше повишила стойността си с 45%.

Акциите от клас А и клас B на Reddit са разпръснати в пет различни звена, а те ще дадат на Алтман повече книжа дори от главния изпълнителен директор Стив Хъфман според последните документи на Reddit до регулаторите. Reddit все още не е казала на инвеститорите колко акции клас А планира да продаде в рамките на първичното публично предлагане.

Алтман е имал място в борда на Reddit последно през 2021 г., разкриват документите. През януари 2022 г. Reddit каза, че наскоро той се е оттеглил от поста.

Сега Алтман се опитва да засили навлизането и използването на услугите на OpenAI, включително на популярния ѝ чатбот ChatGPT. В документите си Reddit посочва, че в големите езикови модели вижда конкуренция. Сред големите езикови модели, които посочва, са Gemini на Google, стартъпа Anthropic и ChatGPT.

Като част от IPO-то си Reddit ще предложи акции на някои от своите потребители и модератори. За Алтман това вероятно ще е положително.

„Винаги ме е притеснявало, че потребителите създават толкова голяма част от стойността на сайтове като Reddit, но не притежават нищо от това“, пише той в публикацията си в блога от 2014 г.

По думите му инвеститорите в кръга от серия B ще дадат 10% от акциите на потребителите на Reddit.

„Надявам се да увеличим собствеността на общността с течение на времето“, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още