IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reddit сключи сделка с Google за лицензиране на съдържание за обучение на AI

Договорът е на стойност 60 млн. долара годишно

13:17 | 22.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Социалната мрежа Reddit е сключила сделка с Google, за да направи своето съдържание достъпно за обучение на моделите с изкуствен интелект на интернет гиганта, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Договорът с Google е на стойност 60 млн. долара годишно, казва един от източниците.

Споразумението подчертава как Reddit, която се подготвя за ключовото си първично публично предлагане, иска да генерира нови приходи, на фона на засилената конкуренция за рекламни бюджети от играчи като TikTok и Facebook.

Източниците нямат право да коментират въпроса пред медии и са пожелали да останат анонимни.

Reddit и Google са отказали да коментират въпроса.

Bloomberg по-рано писа за сделката, но не разкри кой е купувачът на данните от Reddit.

Миналата година Reddit заяви, че ще таксува компании за достъп до нейния приложно-програмен интерфейс (API) – средството, чрез което разпространява своето съдържание. Споразумението с Google е първата обявена сделка на Reddit с голяма компания за изкуствен интелект.

Базираната в Сан Франциско Reddit, която от повече от три години обмисля листването си на борсата, се готви да направи IPO тази седмица, което ще даде подробности за нейните финансови данни за първи път пред потенциалните ѝ инвеститори.

Документите може да станат достъпни още тази вечер, казват двама от източниците.

Компанията, която беше оценена на около 10 млрд. долара в кръг на финансиране през 2021 г., иска да продаде около 10% от акциите си на първичното публично предлагане, писа по-рано Ройтерс.

Листването на Reddit ще е първото IPO на голяма социална мрежа след това на Pinterest през 2019 г.

През последните месеци разработчиците на AI модели бяха заети да сключват сделки със собственици на съдържание в опит да диверсифицират своите данни за обучение отвъд това, което откриват в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още