IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reddit разкри годишна нетна загуба от 90 млн. долара в документите за IPO-то си

Компанията официално се подготвя за листване близо две десетилетия след появата си

09:15 | 23.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Социалната мрежа Reddit разкри, че нетната ѝ загуба се е свила до 90,8 млн. долара, а ръстът на приходите ѝ е достигнал близо 21% през 2023 г. Това стана ясно от документите, които американската компания подаде към своя проспект за първичното си публично предлагане (IPO), в навечерието на своя дългоочакван дебют на фондовия пазар през март, предава Ройтерс.

Подаването на документите за листването се случва почти две десетилетия след появата на Reddit и ще бъде ключов тест за платформата, която все още изостава от търговския успех на съвременни социални мрежи като Facebook и Twitter, вече известна като X.

Reddit твърди, че има средно 73,1 млн. дневно активни потребители и 267,5 млн. седмично активни потребители за трите месеца до 31 декември 2023 г. Компанията твърди, че над 100 хил. активни общности използват нейната платформа, в която има натрупани 1 млрд. публикации.

В документите Reddit отчита по-малка нетна загуба от 90,8 млн. долара за годината до 31 декември и растеж на приходите до 804 млн. долара, спрямо 666,7 млн. долара година по-рано.

В сряда Ройтерс писа, позовавайки се на свои източници, че базираната в Сан Франциско компания е сключила сделка с Google да направи съдържанието си достъпно, за да се ползва то за обучаването на моделите с изкуствен интелект на интернет гиганта. Договорът е на стойност 60 млн. долара годишно, казва един от източниците.

Reddit беше оценена на 10 млрд. долара при кръг на финансиране от 2021 г. и не е ясно към каква оценка се прицелва компанията при продажбата на акциите в следващите седмици. Очаква се тя да предложи около 10% от своите акции в рамките на IPO-то.

Главният изпълнителен директор Стивън Хъфман държи обикновени акции клас B, които могат да бъдат ползвани при изпълнение на условие за придобиване – че Reddit има пазарна капитализация от 5 млрд. долара след предлагането, разкриват документите.

Перспективи за растеж

Въпреки че Reddit стартира приблизително по същото време като други пионери в социалните мрежи като Twitter и Meta, която управлява Facebook, потребителската ѝ база е много по-малка от тази на останалите. Данните за растежа също са слаби в сравнение с тези на по-големите играчи, а компанията не успява да монетизира успешно своята платформа през годините.

Винаги е имало въпроси за подхода на компанията към модерацията на съдържанието, което е проблем за рекламодателите. Тя все още е изправена пред засилена конкуренция за рекламни бюджети от TikTok и Facebook.

Reddit обаче си изгради лоялна база от потребители. Нейните форуми някога задвижиха подема на „меме акциите“, най-вече през 2021 г., когато инвеститорите на дребно се обединиха, за да предизвикат огромен скок на цените на книжата на компании като Game Stop и AMC Entertainment Holdings.

Основана през 2005 г. от разработчика Стив Хъфман и предприемача Алексис Оханян, съпруг на шампионката по тенис Серина Уилямс, Reddit е подкрепен от няколко големи инвеститора – от гиганта в рисковия капитал Andreessen Horowitz до китайския технологичен гигант Tencent Holding. Рапърът Снуп Дог също е инвеститор в компанията.

Откакто беше отделена от конгломерата за списания Conde Nast през 2011 г., Reddit стана най-известна със своите нишови дискусионни групи и с това, че потребителите могат да гласуват „за“ или „против“ съдържание, публикувано от други членове.

През последните години компанията положи усилия да засили своята привлекателност сред по-младите потребители чрез придобиването на конкурента на TikTok Dubsmash през 2020 г.

Компанията, която генерира приходи предимно чрез реклама и предлага и премиум достъп срещу месечна такса, трябва да се върне към печалбата, коментира Хъфман в публикация в Reddit през юни.

Компанията подаде конфиденциално документи за IPO в края на 2021 г., но лошите икономически условия и слабото представяне на листнатите технологични компании я накараха да отложи IPO-то.

Morgan Stanley и Goldman Sachs са избрани за водещи поематели на IPO-то на Reddit, което включва над десетина други банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още