IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reddit се прицелва към оценка от 6,4 млрд. долара при IPO-то си

Това е един от най-очакваните дебюти на фондовия пазар през последните години

19:06 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Reddit се насочва към оценка от 6,4 млрд. долара при своето първично публично предлагане (IPO) в Съединените щати. Това обяви социалната мрежа, докато наближава един от най-очакваните дебюти на фондовия пазар през последните години, предава Ройтерс.

Компанията, заедно с някои от досегашните си инвеститори, се насочва към продажбата на около 2 млн. акции на цена между 31 и 34 долара всяка, за да събере до 748 млн. долара.

IPO-то – основен тест за апетита на инвеститорите за нови листвания, ще се случи повече от две години, след като компанията започна подготовката да стане публична. Досега тази година възстановяването на IPO пазара е неравномерно.

Целевата оценка е по-ниска от сумата от 10 млрд. долара, на която Reddit беше оценена след набиране на капитал през 2021 г.

След появата си през 2005 г., Reddit се превърна в един от ключовите елементи в културата на социалните мрежи. Нейното емблематично лого, изобразяващо извънземно на оранжев фон, е един от най-разпознаваемите символи в интернет.

Общностите в Reddit могат да бъдат особено влиятелни. Най-прочутият пример за това е сагата с „мемеакциите“ от 2021 г., когато няколко инвеститори на дребно си сътрудничиха във форума “wallstreetbets” на Reddit, за да купуват акции на компании като търговеца на видео игри GameStop.

Случилото се нанесе удар на хедж фондовете, които бяха заложили срещу тези акции, и направи търговците на дребно сила, с която трябва да се съобразяват.

„Това е уникално IPO и това, което се случи с него, ще се дължи отчасти на шума около платформата“, коментира Рийна Агарвал, директор на Центъра Псарос за финансови пазари и политика към Университета Джорджтаун.

Morgan Stanley, Goldman Sachs, J.P. Morgan и Bank of America Securities са водещите поематели на предлагането. Reddit очаква да се листне на Нюйоркската фондова борса под знака „RDDT“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още