IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски училища съдят социални мрежи за пристрастяването на децата към платформите им

Под прицела са Facebook, TikTok и Snapchat

19:09 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Училища в някои големи канадски градове започват битка със социални мрежи, като в съдебните си искове посочват, че Facebook на Meta Platforms и други платформи вредят на психичното здраве на децата и на обучението им, пише Bloomberg.

Училищa в Торонто, Отава и региона Пийл са завели отделни съдебни искове в сряда, като търсят общо около 4,5 млн. канадски долара (3,3 млрд. щатски долара) обезщетение. Делата срещу Meta, собственика на TikTok – ByteDance, и компанията майка на Snapchat – Snap, твърдят, че компаниите умишлено са таргетирали деца с натрапчиви продукти, които причиняват смущения в класната стая и са ги направили по-уязвими към сексуално насилие и експлоатация. 

„Ендемичното използване на социалните мрежи причинява безпрецедентна криза с психичното здраве на младежите“, гласи жалба, подадена във Върховния съд на Онтарио от Окръжния училищен съвет на Торонто. Компаниите „капитализират знанията си, че развиващият се детски мозък е особено уязвим и податлив на манипулацията от техните социални мрежи“, допълва текстът.

Говорителите на Meta, ByteDance и Snap не са отговорили веднага на запитванията за коментар, изпратени им по имейл.

Подобни искове са отправени от стотици американски училищни организации в САЩ, които искат социалните мрежи да платят цена за пристрастеността към техните платформи.

Ню Йорк заведе дело срещу същите компании през януари, както и срещу Google на Alphabet. Meta беше съдена от главните прокурори на повече от 30 щата през октомври. Месец по-късно съдия в Оукланд, Калифорния, нареди на Meta, Google, TikTok и Snap да се изправят срещу стотици искове, в които са обвинени, че са пристрастили млади хора към своите платформи.

Според канадските училищни настоятелства около половината от учениците в Онтарио не спят достатъчно, отчасти защото са пристрастени към платформите, а психологическият стрес и телесната дисморфия са нещо обичайно. Това принуждава училищата да харчат милиони за наемане на социални работници, младежки съветници и друг персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още