IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флорида забранява достъпа до социални мрежи на деца под 16-годишна възраст

Родителите трябва да дадат съгласие по-големи деца да участват в подобен тип платформи

09:20 | 26.03.24 г. 1
Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg
Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис в понеделник подписа законопроект, който забранява на деца под 14-годишна възраст да влизат в социалните мрежи и изисква 14- и 15-годишните да получат родителско съгласие за това - мярка, която според привържениците ще предпази децата от онлайн рискове за психичното им здраве, предава Ройтерс.

Ходът изисква социалните мрежи да закрият профилите на децата под 14-годишна възраст и на тези под 16 години, които нямат родителско съгласие. Решението изисква от компаниите да използват система за проверка на трета страна, така че да могат да отсяват непълнолетните.

Воденият от републиканците законодателен орган на щата през февруари прие законопроект, който щеше да забрани изцяло на деца под 16 години достъп до социалните медии. Републиканецът ДеСантис наложи вето на законопроекта по-рано този месец, като каза, че се ограничават правата на родителите.

Изменената версия позволява на родителите да дадат съгласие по-големи деца да участват в социалните мрежи. Решението ще се превърне в закон от 1 януари 2025 г.

„Социалните мрежи вредят на децата по различни начини“, посочва ДеСантис в изявление. Той твърди, че законодателството "дава на родителите по-голяма способност да защитават децата си".

Поддръжниците на решението коментират, че законодателството ще спре вредното въздействие на социалните мрежи върху благосъстоянието на децата, които използват такива платформи прекомерно и в резултат на това могат да изпитат тревожност, депресия и други психични заболявания.

Критиците твърдят, че законопроектът нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ за защита на свободата на словото и че родителите, а не властите, трябва да вземат решения относно онлайн присъствието на техните деца от всякакви възрасти.

Meta, компанията-майка на Instagram и Facebook, се противопоставя на законодателството, заявявайки, че то ще ограничи родителската преценка и ще повдигне опасения за поверителността на данните поради личната информация, която потребителите трябва да предоставят, за да бъде проверена възрастта. Meta посочва, че подкрепя федералното законодателство за онлайн магазини за приложения, което изисква родителско одобрение, за да може детето да изтегли някоя услуга.

Законопроектът не посочва конкретни платформи, но твърди, че неговите цели са сайтове за социални медии, които насърчават „безкрайно скролване“, показват различни реакции като харесвания, включват автоматично възпроизвеждане на видеоклипове, предлагат стрийминг на живо и таргетирани известия. Изключени са уебсайтове и приложения, чиято основна функция е имейл или размяна на текстови съобщения между конкретен подател и получател.

Мярката изисква компаниите за социални мрежи да изтрият за постоянно личната информация, събрана от прекратени акаунти, и да позволят на родителите да заведат граждански дела срещу тези, които не го направят.

През март 2023 г. Юта стана първият американски щат, който прие закони, регулиращи достъпа на децата до социални мрежи, последван от други, включително Арканзас, Луизиана, Охайо и Тексас, според законодателен анализ, изготвен за законопроекта за Флорида. Анализът посочва, че много други щати обмислят подобни разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 месец
Как ще ги стигнем американците.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още