fallback

БНТ иска промяна в критериите за определяне на финансирането ѝ

От обществената телевизия настояват програмните намерения за годината да играят важна роля

18:43 | 29.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

БНТ предлага програмните намерения на обществената телевизия да играят ключова роля при определянето на финансирането ѝ, заяви Анета Милкова, член на Управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ).

По думите ѝ бюджетът за обществените медии за 2014 г. немотивирано и механично е бил редуциран. През 2007 г. нормативът за час програма е възлизал на 2951 лева, докато през 2014 г. сумата е значително по-малка – 1628 лева.

По думите на Милкова, когато е съставян бюджетът за обществените медии, не е помислено за разходите, които те ще имат във връзка с процеса на цифровизация. Тя припомни, че технологичният преход към цифрово разпространение е изключително скъп.

Докато в други страни той обикновено е финансиран от държавата, в България БНТ е трябвало да инвестира от собствения си бюджет.

„Държавата изпълни ангажимента си по цифровизацията. Сега обаче на мултиплекса има девет програми, а не заявените 60“, коментира Милкова, допълвайки, че липсата на достатъчно съдържание е сериозен проблем, който трябва да бъде решен скоро.

Според Милкова недостатъчният бюджет е сериозен проблем за обществената телевизия, защото тя се конкурира с търговските телевизии, което я поставя в неблагоприятна позиция.

Въпреки че отдавна е било известно, че БНТ ще излъчва важни събития като Олимпиадата, изборите за европейски парламент и Световното първенство по футбол, при изготвянето на субсидията не е помислено за това, уточни Милкова. По думите ѝ става дума за предвидими събития, които изискват огромни ресурси.

„Това не е стабилното финансиране на обществената телевизия, каквото си го представят европейските институции“, коментира тя. По думите ѝ липсата на добра финансова основа не предполага никаква плановост в програмата по отношение на събития от голям мащаб.

БНТ предлагат нормативът час програма да се определя на база съдържанието, което ще излъчи телевизията.  Милкова разкри, че БНТ е направила всички възможни съкращения, за да намали своите разходи.

„Започнахме да приличаме на радио“, коментира тя, допълвайки, че това е недопустимо за една телевизия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
fallback