fallback

Само Кремъл може да информира

Желаният тотален контрол над медиите показва, че режимът на Путин вече не се бори само за господство в Украйна, но и за собственото си съществуване

13:00 | 05.03.22 г. 12

В Русия борбата срещу информацията за „специалната военна операция" за „демилитаризация и денацификация" на Украйна, под чиято форма официално се представя войната в съседната страна, придобива все по-остри размери. В петък вечерта президентът Владимир Путин подписа проектозакон, който урежда наказанията за три нови престъпления. Едното е насочено срещу „публичното разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация".

Ще се налагат големи глоби, общественополезен труд или затвор до три години. Освен това съществуват редица неясно определени утежняващи фактори като „използване на служебно положение" или мотиви като „омраза", които увеличават наказанието на от пет до десет години лишаване от свобода и дори десет до петнадесет години в случай на „сериозни последици от престъплението". Да припомним – още през 2020 г. вече бяха приети наказателни закони срещу разпространението на „фалшиви новини" за коронавируса; според съобщения в медиите осем руснаци вече са осъдени за такива.

Новият състав очевидно е насочен срещу разпространяването на информация за убити, ранени или пленени руски войници в Украйна, както и за действията на руските военни в Украйна. Държавната телевизия и президентът Владимир Путин отхвърлят украинските и западните репортажи за събитията в съседната страна като „фалшиви", „измислени" и „информационна кампания".

Друг нов състав е насочен срещу „публични действия", които имат за цел да „дискредитират" използването на руските въоръжени сили за защита на държавните интереси, гражданите, международното право и сигурност. Тук наказанията варират от глоба до пет години лишаване от свобода. Лицата, които подстрекават към санкции срещу Русия, руски граждани или юридически лица, ще бъдат глобявани или наказвани с до три години затвор.

Преди да бъде подписан законопроектът от Путин в петък вечер, Думата и Съветът на федерацията, горната камара на парламента, го приеха набързо. Показателно за значението, което Кремъл придава на новите възможности за наказание, е, че Думата внесе поправки в стар проектозакон, който вече беше приет на първо четене, преди депутатите да се съберат на извънредно заседание в петък сутринта. А според официалните данни всички присъстващи 401 депутати са гласували за закона на второ и трето четене, без нито един глас "против" или "въздържал се". 

От началото на "специалната военна операция" руските медии са инструктирани да използват само "официална руска информация". Все повече уебсайтове на критични медии са блокирани. Независими медии като телевизионната станция „Тв Дождь“ и новинарският портал „Знак“ прекратиха работата си. Радиостанцията „Ехото на Москва", чийто мажоритарен собственик е „Газпроммедия" - медийното подразделение на контролираната от държавата група „Газпром", беше забранена и разпусната. Първоначално журналистите продължиха да работят в петък следобед и излъчиха предаването си в Youtube, но след това и тази възможност беше блокирана. През последните дни редица руски журналисти обявиха, че напускат страната.

И така - в Русия борбата срещу информацията за „специалната военна операция" за "демилитаризация и денацификация" на Украйна, под която официално се представя войната в съседната страна, придобива все по-остри размери. В бъдеще журналистите в Русия ще бъдат съдени на до петнадесет години затвор, ако нарекат войната война. Те ще трябва да наричат инвазията в Украйна „специална операция" по неологизма на Путин, което с оглед на ситуацията по бойните полета в съседната страна е подигравка не само с украинците, но дори и с разположените там руски войници.

Допреди няколко дни в Русия все още имаше няколко ниши за свободната преса, например в лицето на „Дождь“, „Медуза“ и „Новая газета“, но сега те се затварят със същата липса на задръжки, която характеризира военните действия. Превръщането на Русия в оруелската държава на наблюдението напредва със спираща дъха скорост.

Желаният тотален контрол над медиите показва, че режимът на Путин вече не се бори само за господство в Украйна, но и за собственото си съществуване. Неслучайно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се чувства принуден да призове публично населението да подкрепи президента.

За разлика от Китай, например, руското ръководство досега не контролираше напълно страната си. Ако ефектът от западните санкции се усети на широк фронт, не е сигурно, че руското общество, а и не на последно място елитът, ще приеме по-нататъшното затягане на коланите. През следващите дни и седмици ситуацията в Москва може да стане също толкова нестабилна, колкото и тази в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
fallback