IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другата страна на монетата – и САЩ са шпионирали Китай

При това става дума за хакерски атаки над цивилни обекти, показва ново разкритие на Едуард Сноудън

12:25 | 13.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За няколко дни&nbsp;Едуард Сноудън се превърна в медиен герой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За няколко дни Едуард Сноудън се превърна в медиен герой. Снимка: Ройтерс

IT експертът Сноудън е работил за NSA и ЦРУ. Избухналият чрез неговите разкрития скандал за това как американските власти шпионират в интернет обществеността, се измества от първоначалния конфликт на държавата срещу гражданите, към спор между две велики сили - Китай и САЩ.

Очаква се в четвъртък след края на тридневната почивка Министерството на външните работи на Китай да даде първото си официално становище. През последните месеци Пекин бе „поставен на подсъдимата скамейка“, тъй като властите в САЩ обявиха разположено в Шанхай специално IT звено на китайската армия и други "правителствени хакери", че систематично шпионират онлайн американските компании и изпълнители за отбранителната индустрия.

Китайският президент Си Дзинпин трябваше да се защитава срещу тези обвинения по време на срещата си с Барак Обама през миналата седмица. Той говори за "несправедливи предразсъдъци" срещу Китай.

Киберсигурността не трябва "да бъде основание за взаимно недоверие, а да доведе до нова област на сътрудничество между Китай и Съединените щати". Си предложи към съществуващите шест двустранни форуми за диалог да се създаде още една – за киберпрестъпността.

По време на изявленията му разкритията на Сноудън все още не бяха известни. Сега обаче те могат да послужат за добър аргумент и доказателство, че Китай не е причинител, а жертва на кибератаки.

Народна република Китай има суверенитет над Хонконг от 1997 г., който ѝ принадлежи, но в административно и правно основание се ръководи независимо в съответствие с принципа "една държава, две системи“. Ето защо Пекин може да предотврати депортирането на Сноудън в САЩ с правото си на вето.

Договорено през 1998 г. между Хонконг и САЩ правно споразумение предвижда в точка 3, че Хонконг не може да екстрадира никого, ако неговият случай "не засяга въпросите на отбраната, външните работи, или важен обществен интерес на Народната република".

Разкритията на Сноудън предизвикаха глобален дебат за сигурността в кибернетичното пространство и за състоянието на "Big Brother". Цензурата в Китай вече затегна юздите на контролираната от държавата преса.

Досега тя можеше да публикува само суха информация и без антиамерикански полутонове. Правителството не желае да предизвиква искри след успешната среща на върха между Си и Обама, която от гледна точка на Пекин легитимира новата световна сила Китай за първи път като "партньор на САЩ при равни условия".

Дори и играещият специална журналистическа роля в страната таблоид Global Times, в изданието си в сряда отправи приглушени критики към САЩ. Сноудън заяви преди това в Хонконг, че американското разузнаване е прониквало в системите на деветте големи интернет портали, сред които Google, Microsoft, Apple и Yahoo.

Над 100 млн. потребители само в Китай използват тези услуги. Затова Вашингтон дължи обяснение на Пекин за това, до каква степен е нарушено личното пространство на гражданите. Освен това САЩ би следвало да си вземат сбогом и със своите двойни морални стандарти. Едва тогава Китай можел да започне конструктивни дискусии за евентуална екстрадация. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Не може да бъде сащ да цпионирът? Не го вервам! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
И ква стана тя - Обамомобила спука гума, като Цецомобила. И какво излиза, че само кремълският Путямобил няма спиране. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Абе голяма ченгесарница се оказаха тези САЩ. Може да се окажат по-голяма от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
dreamhell
преди 10 години
Инвестор, оправете си заглавието... Що за словоред - нищо не се разбира?Какво значи "И САЩ са шпионирали Китай"?!Може би сте искали да кажете "САЩ са шпионирали и Китай" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още