IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другата страна на монетата – и САЩ са шпионирали Китай

При това става дума за хакерски атаки над цивилни обекти, показва ново разкритие на Едуард Сноудън

12:25 | 13.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За няколко дни&nbsp;Едуард Сноудън се превърна в медиен герой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За няколко дни Едуард Сноудън се превърна в медиен герой. Снимка: Ройтерс

Острият спор за престъпленията в киберпространството, в който Вашингтон обвини Пекин през последните месеци, че е получил достъп до военни, технологични и икономически тайни в САЩ, взе драматичен обрат.

Скрилият се в Хонконг бивш служител на американската агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън е заявил пред South China Morning Post, че американските власти са разширили своето интернет подслушване на обществеността и над университети и институции в Хонконг и Китай.

"Истинско лицемерие" е, когато правителството на САЩ твърди, че при своето събиране на информация „не е взимало предвид целенасочен поглед над гражданската инфраструктура". 29-годишният специалист заяви още, че агенти на американското правителство и IT специалисти „от години тайно проникват и хакват компютърни системи в Хонконг и Китай". 

Разкритата от него програма за подслушване "Prism" от 2009 г. насам целенасочено е хаквала и бази данни, електронна поща и други информационни документи в Хонконг и Китай.

Според китайския вестник Сноудън е показал в подкрепа на твърденията си и съответните документи, чиято достоверност обаче засега не е доказана. Според него NSA е предприела поне 61 000 хакерски операции, сред които и срещу стотици цели в Хонконг и Китай. 

"Ние хаквахме централни мрежи, като големи интернет рутери, които ни позволяваха достъп до стотици хиляди компютри, без да се налага да влизаме във всеки един".

Вестникът не издава къде и как репортерите са се срещнали със Сноудън, чиито следи скоро след пристигането му в специалния административен район на 20-май се губят. Той ще остане там, докато и ако властите не го принудят да напусне града.

Междувременно някои от членовете на Конгреса в САЩ нарекоха бившия служител на агенцията "предател". Той трябвало да бъде докаран в САЩ и изправен пред американски съд.

В интервюто за китайския вестник обаче американецът минава в открито настъпление: "Много хора мислят, че съм направил грешката да дойда в Хонконг. Те разбират погрешно намеренията ми. Аз не съм тук, за да се крия от правосъдието, аз съм тук, за да изложа на показ престъпна дейност".

Същевременно той ще се бори срещу всякакви опити за екстрадиране в САЩ. И заявява патетично: „Не съм нито герой, нито предател, а само един американец горд да бъде гражданин на САЩ, който вярва в свободата на словото".

Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Не може да бъде сащ да цпионирът? Не го вервам! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
И ква стана тя - Обамомобила спука гума, като Цецомобила. И какво излиза, че само кремълският Путямобил няма спиране. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Абе голяма ченгесарница се оказаха тези САЩ. Може да се окажат по-голяма от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
dreamhell
преди 10 години
Инвестор, оправете си заглавието... Що за словоред - нищо не се разбира?Какво значи "И САЩ са шпионирали Китай"?!Може би сте искали да кажете "САЩ са шпионирали и Китай" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още