IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън разполагал с „хиляди секретни документи“

Експертът е изнесъл информацията с най-обикновена USB флаш памет

16:23 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В различни краища на света се провеждат демонстрации в подкрепа на Сноудън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

В различни краища на света се провеждат демонстрации в подкрепа на Сноудън. Снимка: Ройтерс

Информаторът за програмата за събиране на лични данни PRISM на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, разполага с още хиляди секретни документи. Това твърдят разследващите, цитирани от LA Times.

Специалистите са разбрали колко файлове и от кой точно сървър са били изтеглени. Оказва се, че Сноудън е използвал най-обикновена USB флаш памет, за да копира документите и да ги изнесе от агенцията. 

"Винаги има изключения. Има хора, на които се налага да работят с подобни памети и имат специални разрешения. Но когато ги използваш, хората винаги те гледат подозрително", коментира един от разследващите в отговор на въпрос няма ли забрана за използване на такива устройства в офисите на NSA.

Сноудън е бил сред тези хора, защото по длъжност е бил системен администратор и така е имал доста по-широк достъп до сървърите и компютърните мрежи на NSA, отколкото повечето служители на агенцията.

Сноудън e работил в хавайския офис на NSA като служител на компания подизпълнител. Преди това е бил и асистент по поддръжката на техниката в ЦРУ. В края на миналата седмица той предаде на Guardian и The Washington Post секретни документи, които разкриха програмата PRISM.

Все пак разследващите признават, че не могат да изяснят как Сноудън си е осигурил достъп до документи с гриф "строго секретно", които по принцип се съхраняват по специални процедури и не са достъпни дори и за системни администратори.

Скандалът с тайната операция PRISM предизвиква сериозна буря в отношенията на САЩ с международните им партньори. Разкритията, че в продължение на години американското правителство е събирало данни за милиони чуждестранни граждани, предизвикаха бурни реакции и в Европа. Много важно е как американското правителство ще се справи с проблема и дали ще успее да убеди останалите държави, че всичко е било законно и няма злоупотреби, пише Financial Times, след като вчера Европейският съюз  вече поиска конкретни отговори от САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още