fallback

САЩ повдигнаха обвинения срещу Едуард Сноудън

Смята се, че американските власти са задвижили и процедурата за екстрадиция на бившия служител на Агенцията за национална сигурност

13:00 | 22.06.13 г. 8

САЩ повдигнаха серия криминални обвинения срещу Едуард Сноудън, който си призна, че е разпространил информация за мащабно следене и подслушване на световните интернет и мобилни комуникации от американската Агенция за национална сигурност, съобщи британският в. Guardian.

Сноудън обвинен в кражба на правителствена собственост, неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност и умишлено предаване на секретна разузнавателна информация на неупълномощени лица.

Обвиненията са с дата 14 юли, като част от документите са секретни.

В момента се смята, че Едуард Сноудън се укрива в Хонконг. The Washington Post съобщи, че САЩ са поискали от автономната китайска територия той да бъде задържан и екстрадиран. Според други информации вече се подготвя официалното искане за неговото екстрадиране в Щатите.

Местните власти в Хонконг обаче смятат, че Пекин трябва да ги инструктира по отношение защитата на Сноудън от екстрадиция и даването на политическо убежище, а междувременно призоваха жителите на мегаполиса да излязат на улицата в негова подкрепа.

Американската прокуратура разполага с 60 дни да предяви обвинения и да задвижи процедурата за екстрадиция на Сноудън. Той обаче ще може да оспори искането за екстрадиция, тъй като съгласно споразумението между Вашингтон и Хонконг се прилагат изключения за политически престъпления, включително и шпионаж.

Наскоро Сноудън потърси убежище в Исландия и Кристин Храфенсон, който е и говорител на WikiLeaks в страната, съобщи, че е подготвен с частен самолет, с който Сноудън да бъде изведен от Хонконг, ако правителството в Рейкявик се съгласи да му предостави убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
fallback