IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikileaks се притича на помощ на Сноудън

Организацията е подготвила самолет и логистика, чака се само „зелена светлина“ от правителството на Исландия

13:44 | 21.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в защита на Сноудън продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в защита на Сноудън продължават. Снимка: Ройтерс

Чартърен самолет само чака заповед да излети, за да прибере в Исландия избягалия в Хонконг американски компютърен експерт Едуард Сноудън. „Всичко от наша страна е готово, самолетът може да излети утре", казва свързаният с платформата за разкрития Wikileaks бизнесмен Олафур Сигурвинсон в четвъртък вечер пред исландския телевизионен канал Channel2. "Ние направихме каквото можем. Ние имаме самолет и цялата логистика. Сега просто чакаме отговора на исландското правителство".

Сигурвинсон е директор на Datacell, една партньорска на Wikileaks компания, която управлява даренията за платформата. Самолетът, който трябва да докара Сноудън от Хонконг, е на китайска компания и според Сигурвинсон и нает с дарения на сума 240 000 долара (181 000 евро).

Според исландеца Сноудън вероятно ще напусне страната само след зелена светлина от правителството на Исландия. "Би било глупаво да дойде тук, само за да бъде екстрадиран в САЩ", заяви шефът на Datacell. "В този случай е по-добре за него да остане там, където е сега".

Сноудън, който в петък навърши 30 години, разкри през май тайната програма за шпиониране Prism на американската агенция за национална сигурност NSA, която поставя интернета и телефонния трафик под изчерпателно наблюдение. Затова компютърният експерт избяга в Хонконг и назова Исландия като възможно място за политическо убежище заради нейната ангажираност към свободата на интернет.

Правителството в Рейкявик заяви в сряда, че е имало неофициални контакти със Сноудън. Все още не е сигурно дали исландското дясноцентристко правителство планира да предостави убежище на американеца. 

Всичко за скандала четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 4
Jimmy
преди 10 години
Сноудън да отиде в КНДР или в Куба да се радва на свободата, далеч от тиранията на САЩ и Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Браво! Никой не трябва да работи със сащ по никакви показатели и проекти! Те не само източват света със нищо не струващи долари,но и бавно го колонизират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още