IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ повдигнаха обвинения срещу Едуард Сноудън

Смята се, че американските власти са задвижили и процедурата за екстрадиция на бившия служител на Агенцията за национална сигурност

13:00 | 22.06.13 г. 8
САЩ повдигнаха обвинения срещу Едуард Сноудън

САЩ повдигнаха серия криминални обвинения срещу Едуард Сноудън, който си призна, че е разпространил информация за мащабно следене и подслушване на световните интернет и мобилни комуникации от американската Агенция за национална сигурност, съобщи британският в. Guardian.

Сноудън обвинен в кражба на правителствена собственост, неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност и умишлено предаване на секретна разузнавателна информация на неупълномощени лица.

Обвиненията са с дата 14 юли, като част от документите са секретни.

В момента се смята, че Едуард Сноудън се укрива в Хонконг. The Washington Post съобщи, че САЩ са поискали от автономната китайска територия той да бъде задържан и екстрадиран. Според други информации вече се подготвя официалното искане за неговото екстрадиране в Щатите.

Местните власти в Хонконг обаче смятат, че Пекин трябва да ги инструктира по отношение защитата на Сноудън от екстрадиция и даването на политическо убежище, а междувременно призоваха жителите на мегаполиса да излязат на улицата в негова подкрепа.

Американската прокуратура разполага с 60 дни да предяви обвинения и да задвижи процедурата за екстрадиция на Сноудън. Той обаче ще може да оспори искането за екстрадиция, тъй като съгласно споразумението между Вашингтон и Хонконг се прилагат изключения за политически престъпления, включително и шпионаж.

Наскоро Сноудън потърси убежище в Исландия и Кристин Храфенсон, който е и говорител на WikiLeaks в страната, съобщи, че е подготвен с частен самолет, с който Сноудън да бъде изведен от Хонконг, ако правителството в Рейкявик се съгласи да му предостави убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Съгласен ли си, сирийски или по-твой избор войска, да си поддържа рефлексите у нас, та каза тренировка със НАТО естествено.А съвременник ли си на бомбите, които хвърлиха над Югославия, само защото Милошевич остана сам срещу глутницата вълци.Да не говорим, че още тогава се каза, че България я чакат на калпак ракови заболявания, поради естеството на бомбите.Американците си направиха една тренировчица, разбираш ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Не е толкова лошо, че "услужваме" на НАТО от време на време с някой и друг (немногоброен) контингент - така си поддържаме рефлексите (военните) във форма. Все пак, може ли армия без тренировки (а каква по-добра тренировка от реалната). Лошото е, че и там здраво и юнашки се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
За корпоративни интереси, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
И войската на САЩ е частна.Отделно си имат фирми, които "наемат" войниците, а държавата здраво плаща на фирмата.На мен ми се плаче, като се рекламира у нас военното образование, да, трябва да имаме войска, но за кого тя работи в момента?За НАТО, а НАТО са най-голямата терористична организация, която ползва и нашите момчета, за корпоратични интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така е. Нашите интереси трябва да са преди тези на ЕС или на света. Дали ще ги защитаваме по ляв или десен начин - не е толкова важно. Важно е да се сетим за НАШИТЕ интереси, а не да се дупим на изток или запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Естествено че Китай ще го брани до края на дните му/не е ясно дали са броени/ До там води нео-либерализма. както в РБ Планинската спасителна служба е частна. Така в САЩ ДАНС например е частен. И вие протестирате поо улиците против ДПеевски. Та това се върши от частник в САЩ/обработката на инфо/Ама и до там ще стигне РБ ако продължават нашите "лидери" да ги "съветват" световни ерудити и заливащи със "професионални съвети" вещи млади и симпатични лица подвизаващи се в РБ под формата на най-различни неправителствени организацииПърво си съсипахме работещата икономика и 25 години неможем да я докараме до където беше/ но те имаха нужда оттова за да се наместят тук и правят пари/А сега както върви/особенно ако са десни партии/ ще съсипят държавността в РБПитате какво да направим лиЕми да си браним държавните и родни интереси като осигуряваме държавния апарат с париДАПари трябватот ВИСОКИ ДАНЪЦИ НА ВИСОКИТЕ ДОХОДИ п.с.Или прецаквате 20 000 богаташи или живеете в пред-фашизъм състоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Да кажеш истината в "демократична" Америка не е никак безопастно:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още