IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Сноудън отново иска убежище в Бразилия

В Русия той разполагал с ограничени възможности за публично изразяване

13:53 | 18.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едуард Сноудън отново иска убежище в Бразилия

Разобличителят на скандалните практики на американската Агенция за национална сигурност NSA Едуард Сноудън е изпратил отворено писмо до бразилското правителство. В него той предлага да помогне в разследването на тайните програми на NSA, като в замяна на това иска постоянно убежище в южноамериканската страна.

В Русия възможностите му да се изразява публично са ограничени, се казва още в писмото, което е публикувано от местния вестник Folha de Sao Paulo. След като той получи постоянно убежище, щял да е в състояние да помогне и на други правителства, които са шпионирани от агенцията. През юли Сноудън изпрати искане за убежище до 21 страни, включително Бразилия. Тогава обаче правителството на страната не отговори на искането.

Според писмото Сноудън очевидно е убеден, че заради разкритите оттогава насам подробности около дейността на NSA подкрепата му за бразилското правителство е по-ценна, отколкото преди това. "Програмата на NSA никога не е била насочена срещу тероризма. Те се занимават с промишлен шпионаж, социален контрол и дипломатически манипулации. Става въпрос за власт", пише Сноудън.

Много бразилски депутати вече са го молили за помощ за разкриването на възможни престъпления срещу бразилските граждани, казва самият бивш агент. Той отново изрази готовността си да сътрудничи винаги, когато това е възможно и допустимо от закона. Въпреки това САЩ отново щели да се опитват да предотвратят това. „Докато не получа постоянно убежище, нищо в опитите на Вашингтон да ми попречи, няма да се промени“, пише Сноудън.

В писмото си екс агентът нарича програмите за шпионаж на агенцията възможно "най-голямото предизвикателство за правата на човека в нашето време". С подслушването на комуникациите на бразилския президент Дилма Русеф и ръководителите на петролната компания Petrobras NSA е нарушила личния им живот, пише още той.

Бразилия Сноудън е избрал заради реакцията на страната относно акциите на NSA, пише още той, като има предвид създаването на национална система за електронна поща и полагане на нов оптичен кабел между Южна Америка и Европа, за да се заобиколи контролирания от САЩ и използвания за мониторинг интернет стълб.

"Ако ние се обединим срещу несправедливостта и защитаваме неприкосновеността на личния живот и правата на човека, тогава можем да се опълчим и срещу най-мощните системи", пише още Сноудън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Този ентусиаст, по-добре да поиска убежище в някоя *** маала. Няма да го намери никой после. Пък ток, вода нет к`ви ли не благинки ще има безплатно... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Дано да не си прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
keizer
преди 10 години
тоя ще умре в катастрофа или ще яде отровни гъби скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още