IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Skype стана жертва на хакерска атака

Групата Syrian Electronic Army разби акаунтите на оператора в социалните мрежи

11:25 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	SEA призовава онлайн потребителите да не използват електронната поща на Microsoft.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

SEA призовава онлайн потребителите да не използват електронната поща на Microsoft. Снимка: архив Ройтерс

В първите дни на 2014 г. не закъсняха първите големи хакерски атаки. Група, представяща се с името Syrian Electronic Army (SEA), атакува профилите на Skype в социалните мрежи, съобщава BBC.

Хакнати бяха акаунтът на компанията в Twitter, Facebook страницата и блога на Skype. Посланието, което групата е оставила, е категорично – край на шпионирането на обществото, пояснява The Next Web.

В съобщението си SEA призовава хората да не използват електронната поща на Microsoft, тъй като там се извършва наблюдение на акаунтите, а личните данни на потребителите се продават на правителствата.

Скоро след атаката Skype успя да овладее ситуацията, изтривайки съобщенията на хакерите от профилите си в социалните мрежи, а блогът автоматично беше пренасочен към главната страница на уебсайта на платформата.

Говорител на компанията заяви, че няма информация потребителските профили да са засегнати по някакъв начин от случилото се.

Атаката беше извършена след разкритията за шпионажа от страна на американските разузнавателни служби. След като бившият служител на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън даде достъп на обществото до секретни документи, доказващи извършването на нерегламентирано наблюдение, редица технологични компании, включително Microsoft,взеха мерки, за да опровергаят твърденията, че сътрудничат на американското правителство.

Документите по програмата PRISM очевидно показват, че службите могат да шпионират аудио и видео разговори в Skype, което противоречи на настояването на компанията, че нейната платформа не може да бъде подслушвана.

През октомври 2013 г. беше обявено, че съобщения и разговори от Skype са предмет на разследване в Люксембург за предполагаеми връзки към АНС. Месец по-късно местният орган за защита на данните обяви, че Microsoft и Skype не са извършили никакви нарушения.

Първият туийт на хакерската група се появи в рамките само на час след удара.

„Спрете да шпионирате хората! От Syrian Electronic Army”, гласи то.

Във Facebook страницата на Skype апелът беше насочен към самите потребители. В него се посочва, че хората не бива да използват Hotmail и Outlook, имейл услугите на Microsoft, тъй като акаунтите им се наблюдават.

Групата Syrian Electronic Army извърши серия от атаки през последната година. Тя подкрепя сирийския президент Башар ал-Асад и атакува новинарски публикации и различни компании. През 2013 г. тя пое отговорност за хакването на уебсайтовете на New York Times, Financial Times и на Twitter акаунта на BBC Weather.

Новият удар се оказа изненадващ, тъй като е фокусиран върху шпионажа, а не върху темата за Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още